Järgnevalt on esitatud viis küsimus, mis puudutavad tavalisi ettetulevaid otsustasmiskohti oma rahaasjade korraldamises. Igale küsimusele on neli vastusevarianti, millest tuleb valida üks.

Kirjuta paberinurgale vastustähed järjest üles ja võrdle loo lõpus olevate õigete vastustega.

1. Oletame, et teil on säästuhoiusel 100 eurot ja hoiuse intressimäär on 2% aastas. Kui palju raha on teie säästukontol viie aasta pärast, kui te pole vahepeal sentigi välja võtnud?

a) rohkem kui 102 eurot

b) täpselt 102 eurot

c) vähem kui 102 eurot

d) ei tea

2. Oletame, et teil on säästuhoiusel 100 eurot, hoiuse intressimäär on 20% aastas ja te ei võta välja ei põhisummat ega intresse. Kui suur summa oleks teie säästukontol viie aasta pärast?

a) rohkem kui 200 eurot

b) täpselt 200 eurot

c) vähem kui 200 eurot

d) ei tea

3. Oletame, et teie säästuhoiuse intressimäär on 1% aastas ja inflatsioon on 2% aastas. Kui palju te saaksite sellel kontol oleva rahaga ühe aasta pärast osta?

a) rohkem kui täna

b) täpselt sama palju kui täna

c) vähem kui täna

d) ei tea

4. Oletame, et teie sõber sai täna päranduseks 10 000 eurot ja tema vend saab 10 000 eurot kolme aasta pärast. Kelle pärandus on suurem?

a) mu sõbra

b) tema venna

c) mõlema pärandus on sama suur

d) ei tea

5. Oletame, et 2013. aastaks on teie sissetulek kahekordistunud ja kõigi kaupade hind samuti. Kui palju saate te 2013. aastal oma sissetuleku eest osta?

a) rohkem kui täna

b) sama palju

c) vähem kui täna

d) ei tea

Selles uuringus vastas kõigile viiele küsimustele õigesti vaid ca 40% vastanutest.

Õiged vastusevariandid on 1)a; 2) a; 3) c; 4) a; 5 b.

Kas sinu arvates on need küsimused lihtsad ja selliseid põhitõdesid peaksid teadma enamus inimesi? Kommenteeri, kas sina ise ja sinu sõbrad-tuttavad arvutavad erinevate finantsotsuste puhul tegelikku tulu ja kulu või otsustatakse lihtsalt sisetunde pealt?