Eelkõige pean nentima, et praktika koha valikus mängib rolli nii palju tegureid, et ühe sobimisel teine jääb vajaka. Õppisin ise majutusega seotud eriala, seega väga keeruline justkui poleks. Aga näed, elan pisikeses kohas ja majutusasutuste valik on napp. Kuna aga Eesti riigis pole ettevõtja kohustatud praktika eest tasuma, siis teise linna praktikale ei sõida, kui selleks vajalikke võimalusi pole. Samuti pidin ju arvestama, et kui töö on vahetustega kuidas tööle ja koju liikuda saan(minul algasid kõigevarem kell 7 ja lõppesid kõige hiljem üldjuhul kell 23.00, siis bussid enam ei liigu).

Samuti ei saa ära unustada, et praktika on siiski üpriski mahukas ja tudengile/õppurile on üldjuhul suvine aeg just töö tegemiseks sobilik, siis ei tõmba eriti kedagi tasuta töö tegemine.

Suuresti sõltub ka õnnest, kes ja kuhu praktikale saab. Sest paljud ettevõtted ju valivad välja mõne kirja ja selle järgi saab ka praktikant oma koha. Kiri ju siiski ei näita, kui töökas või asjalik sa oled. Mõnel ettevõttel on praktikantidega seoses jällegi halbu kogemusi ja selletõttu ei võta neid üldse. Paljudel ettevõtetel pole ka ehk inimressurssi nii palju, et rohkem kui 1-2 praktikanti vastu võtta. Meie ettevõte võttis korraga ühte osakonda maksimaalselt 3-4 praktikanti.

Kuna mina jäin ka kooli kõrvalt oma praktikakohta tööle, siis puutusin kokku ka teiste praktikantidega ja ausalt - kui inimene näitab välja oma tahet midagi teha, siis polnud mul nende vastu midagi. Päris mitmedki praktikandid olid asjalikud ja julgesid küsida, kui midagi ei osanud/ leidnud/ teadnud. Ja siis oli mõni, kes arvas, et teab rohkem kui 10 aastat ametis olnud inimene ning ei kuulanud. Sellistega on raske. Siinkohal ei saa ka ära unustada, et inimene, kes praktikanti juhendab, on väärt mõnda boonust või vähemalt kiidusõnagi, sest sellel inimesel on topelt vastutus ja koormus.

Nii, et võib öelda - kui praktika eest mitte midagi ei taha (v.a kohustuslik märge tehtud ja ka ehk kogemus) ning võimalusi on ka üle Eesti ringi seigelda probleemideta, ei tohiks olla ühelgi praktikandil probleemi endale koha leidmisega.

Aga nagu ütlesin ennist, siis praktikale kuluval ajal (eelkõige suvisel ajal) oleks tudengil võimalik kuskil reaalselt raha teenida ja kui ettevõte pole nõus praktikandile töö eest maksma, siis otsitakse edasi võib-olla tulutult, aga võib ka leida väga meeldiva praktikakoha.

Mina leidsin. Loodan, et teised ka!