"Lapsed käisid Solarises ja läksid kauplusesse, kus müüdi "vannipomme". Lastele meeldis lilla värv ja nad valisidki selle lilla variandi. Maksti kassasse ja mindi koju. Ostust oli möödas umbes nädal, kui kõik kolmekesi otsustasid vanni minna. Ka täiskasvanu oli kodus. Võeti siis see "vannipomm" lahti ja pandi vanni. Ma isegi ei tea, mis see tegema peaks.

Nüüd siis see hirmus koht: äkki kostis vannitoast laste ehmunud karjeid. Lastega kodus viibinud täiskasvanu tormas vannituppa. Vannis oli kaks 12-aastast türdrukut ja üks kolmeaastane. Alguses ei saanud ju aru, mis juhtunud on - 3-aastasel olid käed keha külge kleepunud ja need ei tulnud enam lahti. Sama oli suurtel. Juuksed, nahk, kõik oli nagu üks suur liimiklomp.

Ei teadnud ju ka, et mis keemia sinna vanni on saanud. Söövitav? Mürgine? Kutsuti kohe kiirabi. Selleks ajaks ei olnud asjad hullemaks läinud. Õnneks. Helistati ka mürgiabi telefonile. No ikka paanika. Kiirabi tuli kohale, hindas laste seisundi enamvähem korras olevaks. Hõõruti viinaga ja sooja vee ja seebiga ning rätikutega lapsed puhtaks. Ühel lapsel pidi väikse juuksesalgu ikkagi maha lõikama. Kokkuvõttes ei midagi liiga hullu. Aga ehmatav kogemus siiski.

Peale tootja ja ka kaupluse teavitamist võttis ühendust seebifirmast "Signe seebid" Signe. Saatis postiga veel seepi juurde. Saan aru, et hea tahte märgiks. Ma ei ole julgenud neid kasutada. Esindaja käis ka kohapeal vanni vaatamas. See oli siis sel hetkel veel kleepuv. Ütles, et nad ei saa käia kõikidel kodus vanne pesemas. Selgitas, et tegemist on viinamarjaseemneõliga, mis muutub liimjaks, kui säilivusaeg läbi ja/või kuuma saab. Et neil ükskord olevat juhtunud, et kliendil oli see jäänud seisma aknalauale ja päike oli seda kuumutanud.

Nüüdseks on selgunud, et lillal pakendil ei olnud küljes etiketti. Oli lihtsalt hind ja mingi triipkood. Saan aru, et võibolla oli nii, et etikett eemaldati, kuna seal võis olla kuupäev, et "Parim enne" möödas. No ei tea. Lapsed ja nendega kaasas olnud täiskasvanu ei osanud sellele tähelepanu pöörata. Võibolla tõesti ei ole selline asi eluohtlik, aga inimestel on hea teada, et sellised asjad võivad juhtuda. Tootja ja ka kauplus peaksid ikkagi vastutama, et selline kaup ei jõuaks pahaaimamatu kliendi koju kasutusse."

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski kommentaar:

Soovitused tarbijale: Kosmeetikatoodet ostes peaks tarbija pöörama tähelepanu toote säilivusajale ning märgistusele. Tootega peaks tutvuma põhjalikult juba enne ostmist, et teha kindlaks kas huvi pakkuv kosmeetikatoode tarbijale sobib. Juhul kui tarbija säilivusaega või märgistust (kasutusjuhiseid) kosmeetikatootelt ei leia või välja lugeda ei oska, siis peaks ta julgelt pöörduma müüja poole. Tarbija nõudmisel peab kosmeetikatoote müüja andma täiendavat suulist infot toote kasutamise, omaduste, päritolumaa ja tootmisaja kohta. Juhul kui tekib kahtlusi toote sobivuse kohta, siis jätta toode pigem ostmata.

Kosmeetikatoodete terviseohutuse osas soovitame tarbijal pöörduda Terviseameti poole, kes on vastavas valdkonnas pädevaks asutuseks ning kes muuhulgas kogub ja menetleb andmeid kosmeetikatoote kasutamisel ilmnenud tõsise soovimatu mõju kohta.

Üldiselt saab aga öelda järgmist. Vastavalt kehtestatud nõuetele (Kosmeetikatoodete määrus nr 1223/2009/EÜ.) peab toote- ja ümbrispakendile olema märgitud kosmeetikatoote minimaalse säilimisaja lõpptähtaeg või viide sellekohase teabe asukohale pakendil. Minimaalse säilimisaja lõpptähtaeg esitatakse pärast sõnu „parim enne", märkides kuu ja aasta või päeva, kuu ja aasta nimetatud järjekorras.

Kosmeetikatoote minimaalne säilimisaeg on ajavahemik, mille jooksul toode säilitab talle omistatud toime ja on tarbimisel ohutu, juhul kui toodet hoitakse avamata tootepakendis ja tootja ettenähtud tingimuste juures.

Minimaalse säilimisaja lõpptähtaega ei märgita, kui minimaalne säilimisaeg on pikem kui 30 kuud. Selliste toodete pakendile märgitakse üldjuhul periood, mille jooksul võib tarbija kosmeetikatoodet pärast tootepakendi avamist ohutult kasutada. Nimetatud teave esitatakse avatud kreemipurgi sümboli abil, mille sisse või selle vahetusse lähedusse kantakse ohutu kasutamise periood kuudes. Kuude arv kirjutatakse numbritega, mille järele märgitakse täht „M".

Toote- ja ümbrispakendile peab olema märgitud teave kosmeetikatoote kasutamise eritingimuste kohta ja hoiatused või muu asjakohane teave toote ohutuks kasutamiseks. Seebi, vannikuulikeste ja muude väikeste toodete puhul, kui praktilistel põhjustel ei ole võimalik esitada eriliste ettevaatusabinõude teavet eelmainitud nõuete kohaselt, esitatakse kõnealune teave teatisel, mis on selle tootemahuti vahetus läheduses, milles kosmeetikatoode on müügiks välja pandud.