Saatuse tahtel elan kortermajas, kus meid on õnnistatud sellist kaheldavat loodusarmastust viljeleva vanapaarist naabritega. Uskuge, üks leibkond poolesaja korteriga majas võib kõigi ülejäänute elu tõeliseks põrguks muuta. Tilk tõrva pidavat ka rikkuma terve meepoti sisu. Tõetera täiesti olemas.

Ainult soojematel aastaaegadel võib kergemini hingata, siis on linnud ja neile külakostiks pakutav pidulaud maja ümbert kadunud. Ilmselt leidub siis looduses meelepärasemat kõhutäidet ja inimeste poolt pakutav ei tundu piisavalt suupärane. Tarvitseb vaid ilmataadil miinuskraade tekitada, on äraspidised loodussõbrad koos sulelistega taas platsis. Kohe avatakse lindudele restoran ja hoone ümbrus muutub tõeliseks solgiauguks. Valgelt lumelt säravad vastu aknast visatud kalarapped, kõikvõimalikud inimtoidu jäägid ja muidugi ohtrad saiatükid. Kohutav, kuidas selline reostus võib inimsilmale vastumeelne olla. Sõna otseses mõttes jälk!

Võib imestada, miks ülejaanud naabrid sellist korralagedust taluvad ja pole midagi ette võtnud. Ei tolereeritagi, aga teha pole suuremat ka. Oi kui palju on riieldud selle vanapaariga ja tehtud märkusi. Hane selga vesi! Lolliks jäävad ikka koduümbruses korda paluvad kaaskondsed. Parimal juhul ornitoloogia huvilised naabrid jultunult eitavad suleliste väärastunud toitmist, halvimal korral sõimatakse korralekutsuja nägu lihtlabaselt täis. Märkuse tegija saab kiirelt teada kui loodusvaenulik, kalk ja südametu inimeseloom ta ise on. Õigust jääb reostajatel suure kuhjaga ülegi.

Ilmselt pole kellelgi midagi selle vastu, kui akna külge tihastele riputada tükike pekki või spetsiaalne kauplusest ostetud linnutoiduks mõeldud pallike. Las nad siis nokivad, vähemalt tihased on puhtad linnud ja ei rooja aknaaluseid täis. Korrastatud linnutoidu jagamisel pole ka ohtu lagastada hoovi ja häirida naabreid. Andke minna!

Vastutustundetute inimeste vastu ei saa ilmselt ei seaduse ega ühiskondliku hukkamõistuga. Väljakujunenud arusaamu on täiskasvanud inimese puhul ilmselt ääretult raske muuta, kui isegi võimatu. Jääb vaid loota, et sedasorti loodussõpradel endil südamesopis mingi piinlikkuse kiir tärkaks, ehk lõpeks ka siis kortermajade ümbruse solgiga ülekallamine.