Metallidetektori ehk metalliotsijaga käivad mõõda metsi ja maid väidetavalt suured ajaloohuvilised. Püütakse leida võimalikult väärtuslikku kraami maa seest, sageli tehakse seda aga võõra maa peal ja viisil, mis rikub maapinda. Et sellest veel vähe oleks, kaevatakse välja (või tuuakse seljakotiga kohale?) lõhkekehasid ning jäetakse need maapinnale vedelema. Kas tegu ei ole äkki sooviga maaomanik õhku lasta? Kui ma panen kellegi auto alla lõhkekeha, on tegu ettekavatsetud mõrvaga (kui kõik õnneks läheb), aga kui maaomanik või tema laps välja kaevatud (või kohale toodud?) lõhkekehast õhku lendab, kes siis süüdi jääb? Aga sisuliselt oleks tegu samasuguse mõrvaga!

Mul on õnn ja viletsus omada maad ja suvilat keset metsa, mis oli II maailmasõja ajal suurte lahingute tallermaa. Kahjuks ei ole sõda jäänud ajalukku ja kestab teatud viisil tänaseni edasi. Nimelt liiguvad mööda metsi metallidetektoritega "relvastatud" "ajaloohuvilised". Neid ei peata miski, kõige vähem eramaa piirile pandud "Eramaa" sildid. Ikka minnakse ja kaevatakse võõras maa üles, sageli jäetakse maha ka prügi. Kes aga korvab hiljem maaomanikule töötunnid, mis kuluvad rikutud maapinna taastamisele ja prügi koristamisele? Välja kaevatakse ja jäetakse ilma igasuguse südametunnistusepiinadeta maapinnale vedelema ka inimjäänuseid. Aga mis on veelgi hullem, on see, et välja kaevatakse ka lõhkekehad ning jäetakse needki rahumeeli maapinnale. Muidugi nemad otsivad vaid väärtuslikku kraami, muu neid ei huvita. Mis saab aga, kui mõni asjatundmatu inimene või laps selliste lõhkekehadega kokku puutub? Siis võib tulemus olla palju hullem, kui kaevatud augus jala murdmine.

Kuna suvila asub metsa sees, siis satub sinna väga harva inimesi. Siiski on juba kolm korda sisse murtud abihoonetesse. Huvitaval kombel on see toimunud sageli ajal, mil metsa alla on ilmunud ka uued ja värsked "mutiaugud" ehk detektoristide kaevatud augud. Tuleb välja, et neile "ajaloohuvilistele" ei piisagi pelgalt võõral maal maa seest asju varastada, ahnus ajab neid isegi eraomandi kallale. Minu kahjud ei ole olnud suured, on lõhutud uksi ja ära viidud minu enda kogutud sõjaaegsete esemete kogu (sh saksa kiivrite kollektsioon) ja tööriistu. Selle pärast pole küll mõtet politseid tülitada, sest süüdlase leidmine on enam kui kahtlane. Sageli ei leita ju tihedamalt asustatud kohas toime pandud kuriteo toimepanijaid, kus kahjud palju suuremad.

Põhjus, miks ma kirjutan, on see, et riik peaks tõsisemalt hakkama metallidetektorite müüki ja kasutamist reguleerima. Nagu autojuht peab läbima eksami ja tema tegutsemisel hoiab silma peal liikluspolitsei, ja nagu relvaomanik peab olema koolitatud ja kontrollitud, nii peaks ka metallidetektori omanik läbima koolituse, tutvuma ms muinsuskaitse ja eraomandit puudutavate seadustega. Praegu on metallidetektori hankimine ja kasutamine liiga lihtne. Tehakse mis tahetakse ja keegi ei kontrolli eriti midagi.

Muidugi jääb pelgast koolitusest ja seadusandlusest väheseks. Oleks hea, kui kõik detektorid tuleks kohustuslikus korras varustada jälgimisseadmega. Umbes nii, nagu jälgitakse lindude ja loomade rändamist. Siis oleks konkreetselt näha, kes, millal ja kus käis. Nii saaks ka eraldada pätid ausatest detektoristidest ja ka süstida kõigisse detektoriomanikesse vastutustunnet.

Kindlasti paljud detektoristid ei ole eelneva jutuga nõus ja peavad end tõesti ajaloohuvilisteks. Paraku räägib reaalsus sageli teist keelt. Inimeste ees on kerge süütut nägu teha ja suurest ajaloohuvist rääkida, kuid metsa varjus muututakse täielikeks au ja häbita röövliteks! Kuidas küll tekivad need augud, lõhkekehad üle Eesti eramaadele, kui detektoristid nii paid ja korralikud kodanikud on? Mõned üksikud nahaalid selle suure tööga hakkama küll ei saa. Tehke oma ridades tõsist revideerimist! Kui aga tahate oma head nime taastada, siis hakake vabatahtlikult käima eramaadel sinna kaevatud auke kinni ajamas ja lõhkekehi päästeametisse saatma. Kellelgi pole teie vastu midagi, kui te eraomandit ja seadusi austaksite. Kuna seda aga ei tehta, ja te ise "tsunftisisese" segregatsiooniga hakkama ei saa, siis tulekski seaduse karmusega selles vallas korda looma asuda.

PS! Piltidel olevad lõhkekehad on tänaseks päästeameti hoolsates kätes!