Tallinn ongi linn, kus võetakse vastu kõige kummalisemaid otsuseid ja tehakse seda, mis parasjagu kasulik. Ei, mitte rahvale, ikka sellele, kes hetkel reklaami vajab. Ja ühele parteile pole miski populaarsem, kui tasuta asjade jagamine. Olgu selleks siis küttepuud, talvekartul, arstiabi või ühistransport.

Kas asi ka toimib, kas ka tegelikult keegi midagi tasuta saab, see pole enam kellegi mure, nagu seegi, et kelle-mille arvelt see kõik tuleb.

Sellest piiksutamise sügavamast mõttest ei saagi aru saada.Oleme me ju aastaid sõitnud kuukaartide või muude soodustust andvate dokumentide abil.Polnud nendega vaja vehkida, kuhugi toppida. Asi toimis, tõsi, päris tasuta said ikka need, kes vähemalt pika elueaga selle välja teeninud.

Ah jaa, lapsed ju said ka , tõsi nii ammu, et täpselt ei mäletagi. Ja emad, kes väikse lapsega kaasas said soodustust ja invaliidid. Kuidagi jäi mulje, et nõrgemaid, räsitumaid püüti kuidagigi toetada. Aga nüüd tuleb nagu välja, et kõige viletsamad, saamatumad, vaesemad jne.

inimesed elavad Tallinnas.Neile on kohe ilmtingimata vaja seda tasuta sõitu. Tulgu see siis mistahes arvelt.Hästi ei tahaks aga seda uskuda, sõidan ka ise pea iga päev ühistranspordiga. Tõsi, mitte selles “õnnistatu” seisus.Mina maksan ja rohkem, kui varem. Sest mina pole tallinlane. Siinkohal meenubki irooniana kõnekäänd:”me oleme Tallinnast, me maksame”.

Ehk oleks pealinnal aeg juba aru saada, et nende “hiilgav” idee tegelikult ei toimi. Minge ja vaadake, kes nendes bussides-trammides ringi vuravad. Koolilapsed, kelle peakski ju olema tasuta sõiduõigus. Pensionärid, kes samuti juba tänu vanusele seda luba omavad. Need eluheidikud, keda viimasel ajal eriti transpordi kasutamises süüdistatakse, jätaksin kõrvale. Olgem ausad, nemad ilmselt enamasti tasuta sõiduõigust ei luba. Sest kusagil keldris elamine ei anna veel sissekirjutust. Ja kui annaks, pole neil jällegi dokumente, mille abil seda saada.

Loomulikult on ka neid, kes hommikul bussiga tööle sõidavad, aga vähe. Ja kui nüüd piinlikult aus olla, siis ilmselt suudaks nad ka kuukaardi, no sellise soodsama, muretseda. Samal ajal, kui kusagil kesk-Eestis polegi inimesel tööd, aga otsida ka ei saa, sest sõita tuleks kümneid, isegi sadu kilomeetreid.

Mis on siis ikkagi tähtsam, kas tallinlasest näiline hoolimine või võimaluste andmine kogu rahvale.
Ära on tüüdanud see Tallinna upitamine.Ei ela siin sugugi paremad, targemad ega andekamad inimesed. Ja ei tee nad midagi rohkemat rahva või riigi heaks. Kui aus olla, on neil juba niigi paremad võimalused. Puhtalt strateegilisest asukohast lähtudes.

Seega, kui “Tallinn hoolib”, teeks ta seda kogu riiki silmas pidades.Mitte aga nii nagu praegu.
Linn on kõrgem võim, kui valitsus. Ja tallinlaseks olemine staatus.Ilmselt hakatakse peagi neile, kes end pealinna sisse möllivad, jagama aadliku seisust, lüüakse ehk rüütlikski. Aga ülejäänud jäävad matsideks, just selline on praegune suhtumine. Surgu või olgu ja oma viga, et pärapõrgus elavad.

Ma ei tahaks selle looga solvata pealinlasi. Loomulikult võtab iga inimene tasuta asja vastu. Aga ometi on ka tallinlaste seas palju neid, kes pigem loobuks sellest mõttetust tasuta trallist. Sest inimene saab ju aru, et tasuta lõunaid pole olemas. Ja nii väikeses riigis, nagu meil, külvab selline vahe tegemine vaid paksu pahandust.

Me ei ela kusagil Hispaanias, kus võiks ehk veel loota, et mingi Andaluusia mägiküla ei kuule iialgi pealinna hüvedest. Neist, mis kokkuvõttes tulevad siiski kogu rahva arvelt. Rääkigu need õigustajad laekuvatest kohalikest maksudest palju tahes. Sest raamatupidamine ja eetika on väga erinevad asjad, liiguvad erinevas suunas.