Loomulikult oleksin ma võinud minna õppima mõnda sellist eriala, kus on lootust tulevikus ränka raha teenida. Näiteks arstiks, juristiks või hoopiski kutsekooli - mu tuttavatest on mitmed kutsekoolis käinud, neist paar tükki on kutsekooli läinud ka peale bakadiplomi saamist. Selgituseks ütlevad, et kõigepealt õppisid, et silmaringi laiendada ja nüüd oleks vaja midagi, millega leib lauale tuua. Kindel on see, et üks korralik ja oma hästi tööd tegev maaler, tisler, kokk või torumees teenib oluliselt rohkem, kui näiteks filosoofiamagister.

Aga ebaviisakas on teiste õppimisajendeid kritiseerida ja nende üle kaagutada. Kui mul on aega, raha ja võimalusi, siis ma õpin kas või üheksa bakat jutti ja mitte üks rott ei tule köhima, et mis sa siis molutad, mine tööle, õpi midagi kasulikku või hangi kohe Statoili stardikas. Tahan, siis õpin! Tahan, söön kisselli, tahan, kuulan transistorit, eksole. Mulle meeldib koolis käia, mulle meeldib õppida, eksamite tegemine annab mulle adrenaliinilaksu ja hästi tehtud eksamitest jagub rõõmu ja optimismi pikaks ajaks. Mulle meeldib lugeda raamatuid, artikleid, kuulata tarku õppejõude - üksnes Mihhail Lotmani ja Rein Raua pärast tasub ülikoolipinke nühkida. 

"Peale motivatsiooni alandamise, röövivad sellised muidusööjad minu meelest ka maksumaksjate raha. Keegi ju maksab nende koolitamise kinni." kirjutab üks lugeja. Kas on karta, et eestlane on liiga haritud? Kuhu seda maksumaksja raha veel siis panna võiks, kui mitte sellesse, et noored inimesed oleksid haritud, laia silmaringiga ja loevad palju? Kumb on riigile ja ühiskonnale kahjulikum, kas tõesti lõbu ja huvi pärast kõrgharidust omandav inimene või mõni tibi, kes uhkelt teatab, et ta on elus viis raamatut läbi lugenud? Hiljuti oli au sellisega seltskonnas kohtuda.

Ning jah, paljud valivad endale eriala väga uisapäisa, vahetavad eriala, asuvad mujale õppima, omandavad mitu diplomit ja kraadi järjest - aga mis ajast see halb on? Mida siis maksumaksja sooviks oma raha eest saada? Arvan, et õppimine ja hästi õppimine on ülim, mille jaoks raha välja käia. Või eelistab lugeja, et tema maksude eest makstakse Tallinna TV kinni ja tehakse valimisreklaame? Iga kell valin üliõpilaste toetamise mingile muule jamale.

Pealegi, paljud maksavad oma õpingud ise kinni.