Tänapäeval on fotograafeerimine imelihtne, odavad tehnilised vahendid on kõigile kättesaadavad, olgu selleks telefon või algeline kaamera. Kõik pildistavad. Ajalukku on jäänud selle kutse tehniline külg. Pole enam vaja filmirulli ilmutuspaaki kerida ja hiljem pimikus punase lambi valguses kemikaalides fotopaberit leotada. Tänapäeval on kõik steriilselt arvutipõhiseks muundunud. Tundub lihtne, aga kas see on ikka nii...

Foto saab alguse kaamera vaateaknasse piilumisest ja õigel hetkel päästikule vajutamisest. Vahet ei ole, kas hea pildi tegemiseks kasutatakse seebikaamerat või profitehnikat. Kõigist pildimasinatest on võimalik viimane välja pigistada. Ühest rohkem, teisest vähem. Oskaja aitab veel töötlusprogrammidega takka. Kuid kesine aparaat ei ole vabanduseks tagasihoidlikule jäädvustusele. Hea piltnik saab iga aparaadiga hetke kätte. Pildi teeb siiski inimene, mitte tehnika. Seepärast pole mõtet iial oma eksimusi peita tehnoloogia puuduste taha. Hea vabandus, aga vähegi asja tundvale inimesele sulaselge jama.

Pean kahetsusega tunnistama, et olen häiritud tasuta veebikeskkondadest, kuhu on võimalik süüdimatult  laadida kõikvõimaliku saasta, täpsemalt - inetuid ja mõttelagedaid fotosid. Vaadake ise, enamus maksuvaba virtuaalsetest majutuspaikadest kubisevad ala- või ülevalgustatud tabamustest. Kaadri komposisatsioonist ja fookuse teravusesest pole üldse mõtet rääkida. Vanast Kreekast tuntud kuldreegel on tänapäevastele asjaarmastajatele täielik võõrsõna.

Mõistan, et iga kaamera omanikule on tähtis isiklik laps ja koduloom. Arusaadav. Nii peabki olema. Neid mälestusi võib jagada ka teistega, aga need hetked peavad pakkuma silmailu. Viletsad kaadrid võiksid jääda dokumendina perealbumisse, mitte interneti avarustesse.

Omaette teema on kodukootud loodusvaated. Mis tundub kaamerasse vaatavale pildispetsile ilus, ei talletu alati unelmate fotole. Esimese soovitusena tuleb meelde - horisont võiks pildil otse olla. Lihtsad asjad, aga neid võiks teada. Aitaks ehk algajatele mõeldud fotokursus. Silmaringi arendab ka lihtlabane internet - ole vaid uudishimulik!

Püüdkem siis säästa üksteist koledatest piltidest, virtuaalmaailm on neist niigi küllastanud.