Eile lõunal juhtusin autoga ületama Tatari ja Ravi tänava ristmiku. Sõitsin Veerenni tänava poolt. Nimetatud ristmik on olnud läbi aegade problemaatiline, kuna Ravi tänava poolt tulevad autojuhid ei pane tihti tähele seal olevat liiklusmärki STOP. Veerenni tänava poolt mööda Tatari tänavat sõitvatele autodele mingeid liiklusmärke enne seda ristmiku pole.

Tuttaval juhtus mõned aastat tagasi nimetatud ristmikul avarii, kus Ravi tänavalt tulnud autojuht ei märganud stoppmärki ja sõitis Tatari tänavalt tulnud autole küljelt sisse. Sellest ajast saati olen olnud sellel ristmikul väga tähelepanelik.

Eile aga juhtus olukord, kus jõudes selle ristmikuni, võtsin autol hoo maha, et olla veendunud, et Ravi tänavalt tulev auto ikka peatub antud märgi ees. Veendudes, et auto jäi seisma, hakkasin liikuma, kuid minu üllatuseks hakkas ka see teine auto liikuma. Osutasin läbi aknaklaasi käega sellele autole kehtivat stoppmärki. Õnneks midagi ei juhtinud ja sõitsin edasi ning hakkasin autot parkima.

Minu jaoks oli olukord lõppenud, midagi ei juhtunud ja kõik hästi. Sama aga ei arvanud teises autos olnud meesterahvas. Ta sõitis mulle järele (arvestades tema edasist liikumist, siis sai järeldada, et tegelikult polnud tal sellele teele asja ja ta sõitis ekstra mulle järgi, et mulle eeskirju ja liiklusmärke õpetada) ning peatus minu auto kõrval. Avasime mõlemad autoaknad. Ütlesin, et kas te ei pannud tähele, et seal ristmikul kehtis talle stoppmärk. See, mis nüüd tuli, pani mind rohkem kui üllatuma. Meesterahvas ütles, et stoppmärk ei kohusta teed andma, kohustab vaid peatuma ja et sellel ristmikul kehtib parema käe reegel.

Tegin üllatunud näo, naeratasin ja vastasin, et kas tõesti, ma ei teadnudki seda ja loen õhtul liiklusmärkide tähenduse uuesti üle. Mida ka tegin. stoppmärk tähendab endiselt seda, mida ta on kogu aeg tähendanud – kohustust peatuda ja teed anda.

Kallis kaasliikleja, kes sa mind eile korrale kutsusid, miks sa seda tegid? Kas sul puudusid piisavad teadmised või olid sul muud huvid, kuid seekord pead tunnistama, et sul ei olnud õigus.

Märk nr 222 «Peatu ja anna teed» pikem ja täpsem seletus:

Kohustab juhti peatuma stoppjoone ees, selle puudumisel ristmiku juures lõikuva sõidutee ääre ees, muudes kohtades märgi ees.

Juht peab andma teed lõikuval teel

tahvli 834 „Sõidueesõigusega liiklemise või peatee suund” olemasolul aga peateel või sõidueesõigusega teel sõitvale juhile.

Ristmikul, kus kõigi harude ette on pandud märk 222, peab juht andma teed paremalt lähenevale või paremal asuvale juhile. Sel juhul on juht hoiatatud märgiga 132 „Samaliigiliste teede ristmik”.