Mõtlesin juba paar aastat tagasi, et rohkem kokaraamatuid kui ilmunud on, ei ole enam võimalik välja anda. Aga ei, tundub, et kirjastajatele on see tõeline rahamasin.

Jõulud on ukse ees ja kindlasti ostetakse suur hulk kokaraamatuid kingiks. Tundub ilus ja praktiline... On see ikka nii? Olen ise mitmeid kokaraamatuid lapanud ja igaühest ehk paar tõesti huvitavat retsepti leidnud. Ülejäänud on kõik korduste kordus. Ilusad pildid, natuke üldist juttu ette ja taha.

Mul on kodus ammusest ajast mõned lemmikretseptid ja kui midagi uut teha tahan, löön märksõna internetti ning tuhanded retseptid on nina all. Siin pole ka keeleoskus takistuseks – retsepte pole ju keeruline ka tõlkida.

Kui mul tuleb isu äkki isu midagi küpsetada, võtan vana hea "Saiad, pirukad, koogid". Siis võin kindel olla, et mul on ka kõik koostisained olemas, sest see raamat on täis lihtsaid ja maitsvaid retsepte, kus koostiseks põhiained nagu jahu, suhkur, muna ja või.

Miks kokaraamatute edu mind häirib? Mul on lihtsalt kahju, et ajal, mil raamatuid tegelikult vähe ostetakse, läheb pigem müügiks ikka ilus kinkeraamat.

Sattusin just hiljuti raamatupoodi, otsides konkreetsel teemal majandusraamatut. Olin väga üllatunud, kui leidsin riiulitäie rikkaks saamise õpikuid ja edulugusid. Sisulisi majandusteemalisi raamatuid oli vaid peotäis. Märkasin ka, et isegi ilukirjanduse osa raamatupoes on tegelikult üsna väike võrreldes igasuguse muu kraamiga.

Ma loodan küll siiralt, et jõuluvana mulle kokaraamatut ei too. Pigem võiks ta tuua ilukirjandust, kas või loetud klassiku.