Olen kaks korda Jeruusalemmas ja Petlemmas käinud ja jõudnud arusaamisele kui haavatav on meie ristiusk. Kui keegi teadlastest peaks suutma tõestada, et Jeesus Kristus polnudki jumalik vaid ainult ajalooline isik, siis kristlik maailm poleks enam endine. Islam saab hakkama ilma Muhamedita, budism ilma Gautamata, judaism ilma Mooseseta. Looja on kõigi religioonide puhul üks aga meie usume Jeesusesse Kristusesse.

Jumal lõi küll inimese oma näo järgi, kuid meie oleme omakorda loonud jumalad oma näo järgi, ehk teinud nad selliseks nagu meile sobib. Jõulude ajal me kummardame rohkem näiteks kaupmeeste jumalat Püha Nikolausi kui mõtleme Jeesuse ja tema sünni peale.

Tähelepanuväärne on minu arust see, et Jeesus ei ole mitte nimi, vaid sümbol. Egiptuse rist, selline ülevalt paunaga on hieroglüüf, mille tähendus on "Lunastaja". Lunastaja on kreeka keeles Jeshua, ehk Jeesus. Rist ei ole mitte ainult Jeesuse sümbol, vaid tema nimi! Ja sellisena me teda ka võtame, Lunastajana.

Ja jälle tuleb pähe küsimus, mida on sellel kõigel ühist lume, verivorsti, põhjapõtrade, jõuluvana, kuuskede ja "Üksinda kodus" filmidega. Häid jõule kallid sõbrad, sest jõulud on meis enestes! Igaühel isemoodi?