Kas IRL on nii rahahädas, et tõstab kilbile Kilgi, kes rahastas nii Edgar Savisaare raamatut "Peaminister", pakkus füüri Rahvaliidu tüüpidele kui ka lasi füüri välja Reformile?

Rahvalikult öeldakse selle kohta "mitme p-ga mees", kuid kas poliitikas lojaalsus üldse ei kehti? Bisnis jäägu bisniseks, ostku ärimehed endale maju või parteisid, ent kas selle eest peaks rahvasaadikuks saama?

Rein Kilk tegi Pärnus Keskerakonnaga suurepärase sehvti. Ta oli Keski suurim ametlik rahastaja 118 000 krooniga ja Mart Viisitamm valitigi linnapeaks. Kohe erastas Viisitamm Kilgile viimased Pärnu linnale kuuluvad aktsiad Pärnu Sadamas, pennide eest. Pennide eest andis linn Kilgile ka Vallikääru äärse maatüki ja jahtklubi hoonestusõiguse.

Oliver Kruuda pakkus samade Pärnu Sadama aktsiate eest linnale 32 miljonit krooni, ent kuidas oleks valimistoetust saanud Viisitamm võinud kuulata kedagi teist peale Kilgi?

Isamaaliidu liikmena tegi Kilk äri ka Rahvaliiduga. Kaitsepolitsei lindistas omal ajal tänase Tartu linnapea kandidaadi Kilgi kõneluse Maa-ameti juhataja Kalev Kanguriga, kus Kilk kinnitas, et on Villu Reiljani ja Ester Tuiksooga juba kokku leppinud, et Kilk saab endale vahetada maatükid Tallinna lähistele Jõelähtmele. Kilk pakkus riigiameti juhatajale füüri, et ei peaks "mingisuguse kuradi turuhinnaga" krunte ostma.

Tegude järgi tundub, et Rein Kilgi füür siiski jõudis Rahvaliiduni. Miks muidu müüs Reiljani juhitud ministeerium rapsitehase Werol 32 miljoni krooni eest Kilgile, kuigi Urmas Sõõrumaa pakkus sama tehase eest 52 miljonit?

Kilk suutis Weroliga korda saata sama, mis Pere Leiva, Pere Restoranidega, aktsiaseltsiga Ammende Catering, uksetehasega Green Window, Jõgeva lambakasvatusega ja Sakala Saeveski ning Lihameister AS-iga. Igal pool pankrot, lammaste kärvamine, paljud töötajad palgata, talumeeste rapsiseeme virutatud.

Ma ei taha "Suurärimees" Kilgi ärisid parastada. Küsiksin Isamaa ja Res Publica Liidult, mille esimees Urmas Reinsalu suurt muust ei räägigi, kui põhimõtetest: kus need põhimõtted on?

Kõige pirniks on aga see, et Rein Kilk andis raha ka reformierakondlasele Silver Meikarile, kes hiljem deklareerimata sula vastu välja astus.

Lugesin eile Delfist Margus Tsahkna e-kirja partei peakontorile. Siiras mure, jagan täiesti. Kas tõesti IRL ei leia kandidaate, kes poleks Keski ja Rahvaliidu ees pugenud? Või kellel ei oleks käimasolevat kriminaaluurimist kaelas?