Olen üritanud seal käia argipäeval või pühapäeval, ikka sama. Jutt käib sellest, et tänaval jalutades oled sõna otsese mõttes suitsetajate suitsupilvedes. Iga söögikoha ees, neid on vanalinnas palju, on grupp suitsetajaid ja niisama tänaval. Suits ees on vist igal teisel või kõigil, kes jalutavad. Mõnel ehk suitsu vahe, sestap ilma suitsuta.

Alates sellest ajast, kui suitsetamine ruumides ära keelati, on tänavatel võimatu mittesuitsetajal viibida. Ka bussipeatuses, kus lausa silt väljas, kleeps, mis viitab, et seal ei suitsetata, istuvad mõnuga inimesed ja kimavad suitsu võidukad näod peas. Sest nad on nagu pühad lehmad, kelle peale ei hakka ükski hammas, sest meil on demokraatia, kohe on küsimus, kus nemad siis suitsetama peavad? Justkui kättemaksuks, et ise te ajasite meid tänavale suitsetama. Bussi oodates oled suitsetajate sutisupilves peaaegu alati, sest mitte keegi ei keela neid. Ja kui julgedki keelata, siis võid ette arvestada sõimuga või räige sõimuga, kuidas kellegi sõnavara lubab.

Väga harva julgen kellelegi märkust teha. Hiljuti ühe haigla sissepääsu juures, kus ka suured sildid: täname teid, me oleme suitusvaba haigla, siis kolm meetrit uksest eemal, suitsetas üks proua. Kui ma tegin märkuse, siis ta tegi näo, nagu ta ei kuuleks. Kui palusin suitsu ära kustutada siis ütles et tema ei tea ega näe kuskil silti. 3 meetri kaugusel on juba piisav põhjus suits ette panna. Nii ma sealt minama jalutasin.

Kui siiski on seadus, et suitsetamine on keelatud bussipeatuses, siis kes seda kontrollib? Politsei auto vuhiseb neist mööda, ei vaevu nemad suitsetajaid märkama.

Tänaval suitsetamine ei ole keelatud ja uste ees samuti. Nüüd ütlete mulle, et mis sa virised, meil on ju nii palju muid probleeme, see ka mingi häda. Suitsetamine ei ole odav lõbu. Aga kui nüüd öelda veel, et suitsetamine kahjustab tervist ja võib isegi tappa, siis nemad võivad ju oma tervisega teha mida tahavad, vaba maa, aga mind tappa? Kas nemad ikka tohivad? Mina ei näe siin mingitki linna poolset sekkumist. Totrate küsitluste peale raisatakse raha, aga tõeliste probleemidega ei tegeleta.

Ja sellepärast ei taha mina enam ei vanalinnas ega üldse linnas jalutada.