Ma ei ole ei ühistu ega soojatootja sõltlane, minu toasoe ei olene sellest, kas naaber on oma arved ära maksnud või mitte. Ja samamoodi ei sõltu naabrid minust. Kui mul ei ole raha kütet osta, siis külmetan, kuni korjan selle raha kokku. Keegi teine selle tõttu ei kannata.

Lisaks on ahiküte hea võimalus perekonnas töökasvatust juurutada - linnainimesel on muidu ju väga vähe koduseid töid, aga ma ei taha, et mu lapsest kasvaks saamatu siidikäpp. Nüüd ma tean, et ta oskab tuld teha, tunneb tuleohutust ja saab hakkama vajadusel ka ekstreemsemates oludes.

Millega ahju kütta, vaat see on juba omaette küsimus. Briketiga? Saepurubriketiga? Halgudega? Hagudega? Linnainimesest korterielanikul on kahjuks see mure, et küttematerjali ei saa osta toorelt ning õue peale seisma ja kuivama jätta - see tassitaks lihtsalt laiali. Järelikult tuleb osta kohe kuiv küttematerjal, mida saab hoida keldris. Kuiv on aga kallis.

Ka peab see olema tükeldatud, sest ma ei saa ju naabreid terroriseerida saepuru ja saagimislärmiga, pole ju meie juures saagimiseks kohtagi. Kuiv ja tükeldatud puu on eriti kallis. Ma pole just rikas ning turbabrikett ei sobi minu ahjule.

Saepurubrikett - oleks muidu suurepärane lahendus, ent ka see pole ammu enam liiga odav. Pealegi pelutas mind seda kasutamast meie keldris aastaid tagasi toimunud üleujutus, mille tagajärjel sai saepurubriketist kotitäite kaupa vettinud putru. Sellega kütmine oli päris kelmikas ettevõtmine, ent sundis otsima edaspidiseks muid lahendusi. Ja ma leidsin!

Kütteklotsid. Väikesed, garanteeritult kuivad, üsna odavad -  kuna need on tootmisjäägid. Tellin kütteklotsid alati alusega, mitte kottipanduna, nii on veel odavam. Nende keldrissetassimine on siis küll veidi tülikam, aga see on ju ühekordne tüli. Vanast ajast on mul olemas saepurubriketi kotid, võtsin need korduvkasutusse ja loobin aluse pealt klotsid ise kottidesse. Samade kottidega saab neid ka keldrist korterisse.

Kütmine on mugav, puhas ja muretu. Soovitan soojalt. Või pigem ei soovita, ma ei taha, et kütteklotside hinnad nõudluse tõustes ka tõuseksid.

Lõppkokkuvõttes on ahiküte keskküttest või elektriküttest praegu siiski oluliselt odavam ja kuni elektritootmises mingit revolutsiooni ei tule, see nii ka jääb.