Häiriv on näha, kuidas inimestel puudub enda mõtlemine ja selliseid arvamusi võetakse tõepähe. Kas tõesti kardame ikka veel Venemaad ja Putinit, sest äkki tullakse meile kallale ja kehtestatakse uuesti kommunism? Kas tõesti peab inimesed tagasi kooli saatma ja üle seletama, kes kommunismi pooldas ja kes seda terves maailmas levitada tahtis? Oli see mees tõesti Putin? Mina selles nii kindel ei ole.

Tõrvatilk meetünnis oli veel hiljutine uudis, kus Putin tahab luua Euraasia liitu (EuL), et pakkuda Euroopa Liidule konkurentsi ja kaotada Euraasia riikide tollid ja muud piirangud. Selle uudise peale oli inimeste esimene reaktsioon „Putin tahab NSVL taastada“. Kuigi Putin ütles, et liituda võivad kõik endised Nõukogude Liidu riigid, ei tähenda see seda, et mingisse liitu sõjalise jõuga riike kutsuma hakatakse. Need ajad on ammu möödas, kus inimesed olid nõus ühe liidri käsul surema.

EuLi liidu loomisel on kahtlane, kas Eestit sinna isegi siis tahetakse, kui me ise minna tahame, sest mida meil pakkuda on? Natukese fosforti ja põlevkivi? Loogiliselt mõeldes saame ju isegi aru, kui me Euraasia Liitugi ei kõlba, siis miks me kardame Venemaa sõjalist rünnakut? Miks on olulised argumendid, kuidas me ei peaks üle mõne kuu Venemaaga sõdides vastu või siis fakt, et Soomet ei suudaks Venemaa vallutada mitte kunagi?

Tundub, et oletusteks ei ole põhjust, Euroopat rünnata ei tasuks Venemaal ka saja aasta pärast. Kõik me ju teame, et tänapäeva sõjad toimuvad naftavarude üle ning Euroopal ei ole naftat. Isegi maailmamajandus näitab meile, kuidas USA hakkab liiderriigi rollist välja langema ning Putini juhitav Venemaa tundub tõusuteel olevat nõrga Euroopa Liidu kõrval.

Naiivne on arvata, et maailma suurimate riikide juhid on lollid või ebakompetentsed. Isegi, kui nad on oma positsioonil meie jaoks valede eesmärkidega, on nad siiski targemad, kui mina ja sina ning selle vastu saavad vaielda ainult need "haritud" inimesed, kellele eelnev jutt liiga keeruliseks jäi.

Võimalus, et venemaa lähiaastatel võimsaks riigiks tõuseb, on korruptsiooni tõttu küll madal, aga ma küsin, kas tõesti on Euraasia ja Venemaa areng nii halb? Kas meil on õigust käituda nagu sadadel miljonitel inimestel ei oleks õigust areneda samale tasemele, kus meie juba oleme ja kas tõesti veel ka 21. sajandil usutakse sama olukorra tekkimisele nagu oli I ja II maailmasõda?

Kindlasti on inimesed Idas natukese harimatud ja neile minu jutt nii kergelt kohale ei jõuaks, kuid siiski regiooni arenedes kasvab ka inimeste teadlikkus ja võib saabuda aeg, kus me usaldame slaavlasi nagu soomlasi.