Aga nüüd juba mõni aasta on minu naabriks inimene, kes veenas mind, et kassid võivad naabritele tõesti tülikaks muutuda, kui nende eest õigesti ei hoolitseta. See, kuidas naaber oma kassidega ümber käib, on täiesti masendav, temal on aga oma käitumise õigustamiseks terve suur teooria püsti pandud.

Kõigepealt on ta lasknud kõikidel oma kassidel vabalt ringi joosta. "Kass on vaba loom!" põhjendab ta seda ise. "Kass vajab vabadust ja omapead käimist!" Elame vanade puumajade rajoonis esimesel korrusel ja kass saab põhimõtteliselt akna kaudu sisse-välja küll, aga kuna pererahvast sugugi alati kodus ei ole, võib tihti kassi ka koridoris näha, kus ta siis õnnetult kräunub, vaheldumisi tuppa ja õue küsib ja kõik kohad täis sirtsutab. Nii on teinud järjest kõik selle naabri kassid, neid on tal aga lühikese aja jooksul mitu olnud, sest olgugi siin vana elurajoon ja palju rohelust, autosid ja kaake on ju ka ometi palju. Ja tema kassid on kõik ühel või teisel viisil kiiresti hukka saanud või lihtsalt ära kadunud. Mis on omakorda alati olnud piisavaks põhjuseks tal lihtsalt kohe uus kassipoeg võtta. Neid jagatakse ju tasuta. Minu jaoks on seda kasside kiiret käivet aga üsna võigas vaadata.

Teiseks keeldub ta oma kasse steriliseerimast. Argument: see on kuritegu looduse vastu! Kass peab ka saama elust rõõmu tunda. 

Issand halasta, emane kass jooksuajal, kui tal sigida ei lasta, piinleb ju kohutavalt! Ja kui tal lasta sigida, mida naaber on paaril korral ka juhtuda lasknud, siis tuleb ju need kassipojad kusagile ära paigutada. Või ära hukata. Kas see on siis väiksem kuritegu looduse vastu? Naaber oli oma kassipoegadega igatahes püsti hädas ja teise pesakonna ta lõpuks lasigi minu teada ühel kohalikul joodikul "merekooli" saata. Õudne! 

Ka üks isane kass on naabril olnud samuti steriliseerimata, ikka selle mõttega, et looduse vastu mitte patustada. See tuli alati koju uute haavadega, mis kakluses emaste pärast saadud ja jäi lõpuks kadunuks. Mismoodi sellised hoiakud kassiarmastust näitavad, sellest ma ausalt aru ei saa. 

Kolmandaks ei anna ta neile normaalset, st vet-kassitoitu. Annab kassidele kodutoitu ja vahel ostab turult kala. Tänu suurele kalasöömisele - kala pole aga üldse tegelikult kasside loomulik toit! - haiseb tema kasside piss nii võikalt, et see heljub läbi seinte ja lagede teistesse koridoridesse ka siis, kui ta on suutnud koridori mõnda aega puhtana hoida. Jälle on tal põhimõtted abiks: "Mina ei osta kassidele kirve hinnaga küpsiseid!" ja "Eks nad väljas hangivad endale lisa, kui midagi puudu jääb" 

Ise peab see naaber ennast suureks kassiarmastajaks, minule on see kõik aga üsna jube vaadata. Iga paari aasta tagant uus kass - see ei ole normaalne!