Hiljuti asusin tööle klienditeenindajana ja hakkasin pea igapäevaselt kohtama pensionäridest kliente, kelle hais on pehmelt öeldes talumatu. Kui inimese kehalõhnad levivad meetri raadiuses, siis on see hais. Pole vaja viisakate sõnadega olukorra tõsidust pisendada. Tegemist on konkreetse pesematuse lõhnaga, mitte palavast ilmast tingitud liigse higistamisega või ülepingutatud lõhnaõliga.

Klienditeenindajana mõistagi ei saa ma midagi öelda, klient on kuningas ja inimese tundeid ei tohi ju ometi riivata. Pealegi ühmavad nad ilmselt: "mis see sinu asi on!." Kui see asi mul korralikult hingata ei lase, siis on küll jah minu probleem, tahaks siis öelda. Paraku on nii, et ettevõtte maine nimel pean oma mõtteid vaka all hoidma ja viisakat nägu edasi tegema.

Eks iga kord kui sellist "erilist" klienti näen üritan kaugemale hoida. Akent mul kahjuks läheduses ei asu, nii et spetsiifiline aroom jääb tuppa püsima mõneks minutiks.

Ma ei põlga neid vanainimesi, kindlasti on nad sisimas head inimesed. Kahjuks minu mõistuseni ei jõua, kuidas nad julgevad üldse nii välja minna teiste sekka. Mismoodi nad ei mõista, miks neid parema meelega välditakse? Miks nad üldse nii üle mõistuse haisevad? Kuidas nad ennast nii lõplikult käest lasknud on?

Oletan, et paljud neist mutikestest-taatidest elavad üksinda ja võibolla oma kodu siseselt polegi neil vaja kellegi jaoks hea välja näha - kuigi selline mõtlemine on täielik jura, inimene peaks eelkõige ikka enda jaoks ennast kasima. Hea enesetunde ja tervise pärast. Ent päris inimkontaktita ei saa nad ju olla. Naabrid ikka näevad aeg-ajalt. Võiks ju vihjates meelde tuletada, et seep ja vesi on igas majapidamises olemas.

Ja sugulased. Isegi kui nad on kaugemal ja ei käi nii tihti külas, kuidas nemad saavad sellist asja ignoreerida? Sugulased on ju ometi nii lähedased inimesed, et võivad endale veidi sirgjoonelisust lubada. Või on hirm vanakeste tundeid riivata liiga suur? Võibolla kedagi tõsiselt ei huvita kah. See võimalus on samuti muidugi olemas. Lihtsam on ema-isa mitte külastada, kui võtta ette pikem jutuajamine teemal "ema, sul on vist üksinda raske."

Miks ei panda neid, kes endaga hakkama ei saa, vanadekodusse, kus neil on turvalisem elada. Hooldekodud on küll liiga kallid, aga mida siis teha nende vanainimestega, kes on hooletusse jäetud? Pigistada silm kinni ja lasta neil edasi haiseda? Ja siis kui nad ära surema peaks, siis las haiseb nende korter?