Video, mis illustreerib kondoomi paigaldamist banaanile, pakub lastele nalja ja põnevust. Tüdrukud on kondoomi saades kergelt kohmetud, poisid tormavad ummisjalu rabama. Üks poistest avab paki ning puhub õhinaga kondoomi õhku täis. Kolmandast pingireast kõlab hämmingus hääl: “Vaau, vaadake, see paisub ju mu ranitsa suuruseks!” Kusagilt kostub: “Siis peab ikka kindel värk olema!” Järgneb kõkutamine ning ootus minu reaktsioonile. Pole ju seksijuttude vestmine meil igapäevane harjumus, vaid pigem õrn ja tundlik teema. Julgustan lapsi kondoomiga tutvuma enne kui seda võiks päriselt tarvis minna.

Terased õpilased kohanevad hämmastava kiirusega ning esialgne häbelikkus asendub põnevusega. Tuleb tõdeda, et seitsmendike huvi seksuaalsusega seotud teemade vastu on märkimisväärne. Küll aga saan kinnitust, et seal, kus lõpeb informatsioon, algab fantaasia. “Õpetaja, onju HIVi sureb inimene ära?” juurdleb üks hakkaja poiss tagareas. Selgitan, et viiruse ravi õigeaegsel alustamisel ei pruugi inimene AIDSi faasi jõudagi ning või elada sama kaua kui terve inimene. Arutleme edasi, kuidas viirus levib ja ei levi. Teadmine, et HIV hävib õhu, vee ja kuumusega ning ka happelises keskkonnas kummutab veel mitu alusetut müüti – sealhulgas sääsehammustuse.

Hulk küsimusi annab märku sellest, et lastega saab seksuaalsusest rääkida küll. Kui lapsed kuulevad, et registreeritud HIV positiivsete hulga (8154) näitlikustamiseks võib ette kujutada veerandsaja õpilasega tervelt 326 klassitäit nakatunuid, saadab tundi hetkeks tähendusrikas vaikus. Olukorrale lisab tõsidust teadmine, et Eestis levib HIV Euroopa keskmisest 10 korda kiiremini. Selleks, et vältida 100% nii enda kui lähedaste nakatumisriski, on tarvis teadmisi turvalisest seksuaalkäitumisest ja kondoomi kasutamisest. Ja tundub, et selleks pole sugugi liiga vara.

On õpilasi, kes on seksuaalsusega seotud teemadest juba päris teadlikud, kuid on ka neid, kes kuulavad huviga, teevad hoolega märkmeid, ent tunnevad rääkides veidi piinlikkust. Pole ju suur osa täiskasvanutest kodus ega koolis seksuaalkasvatust saanud. Kelle kujundada siis on, et ka järgmine põlvkond mõistaks paremini turvalise seksuaalkäitumise vajalikkust ja teaks, kuidas kasutada kondoomi? Ka oma koolitustel näeme, et sageli on lapsevanemad kimbatuses sellega, kuidas ja millal lapsega seksuaaluse teemal vestlust algatada. Usun, et täiskasvanu saab edukalt olla lapsele hea nõuandja, kui ta jagab ideid, teadmisi ja kogemusi viisil, nagu teeb seda usaldusväärne konsultant. Vanema valmidust lapse seksuaalse arengu teemal vestlemiseks näeme oma koolituste tagasisidest, kui enamus osalenuist peab koolitusjägselt vajalikuks kõneldud teemadel lähedastega mõtteid vahetada.

Intensiivne mõttevahetus jätkus seitsmendikega kuni tunni lõpuni ning enne, kui vahetunnikell jõudis heliseda, kribasid lapsed hoolega üles internetileheküljed, kust iseseisvalt lisainformatsiooni leida. Vahetunnis tõden, et seksuaalsusega seotud teemadel on lapsega hõlpsam rääkida, kui ma seda täiskasvanuna ise igati loomulikuks pean. Seekord oli minu ülesandeks korrata, et saan lapsi nende avastamise teekonnal toetada, kui olen ise valmis teadmisi ammutama, armastusega kuulama ja avameelselt vestlema. Olen tänulik oma õpetajatele!

TerveEesti SA kommunikatsioonijuht Kersti Karu käis Tagasi Kooli eriprojektiga Saku Gümnaasiumis VII klassidele HIV-teemalisi koolitunde andmas. Aprillikuu jooksul annavad 7.-12. klasside õpilastele HIV-teemalisi tunde ligi 40 koolis üle Eesti - kokku jõutakse jagada baasteadmisi ligi 2500 õpilasele. Projekti eestvedaja on koalitsioon “Ettevõtted HIV vastu”, mida viiakse juba kolmandat aastat järjest ellu koostöös Noored Kooli Sihtasutusega.

Õpilase Marlene Raali arvamus:

HIV teemaline terviseloeng Saku Gümnaasiumis

Esmaspäeval, 2. aprillil toimus Saku Gümnaasiumi 7. klassidele HIV/Aidsi teemaline terviseloeng. Õpilaste teadmised enne loengut olid keskmised. Paljudele oli üllatuseks, et Eestis on nii palju HIV nakatunuid ja aidsihaigeid. Uudiseks oli ka, et HIV kandub edasi emalt lapsele rinnapiimaga.

Meile meeldis loengupidaja Kersti, kes rääkis rahulikult, arusaadavalt ja näitas huvitavaid slaide. Loengust saime teada, et HIV levib seksi, süstimise ja sünnitamise kaudu ja et HIV viirusehaigeid on tänapäeval võimalik ravida, kui viirus varakult avastatakse, ning need inimesed saavad elada täisväärtuslikku elu kuni lõpuni. Suurt elevust tekitas kondoomide jagamine.

Meile, õpilastele, meeldis see loeng väga ja loodame, et selliseid häid loenguid tuleb veel.