Palusime kohapeal viibivatel eestlastel toimuvast kirjeldusi ja fotosid saata. Sellele reageeris eile hilisõhtul Mauritiusel elav naine Merle, kelle juttu saategi järgnevalt lugeda.

Merle muljed

Elan juba mõnda aega Mauritiusel ning tõesti, kõik ettevalmistused olid tehtud, et vastu võtta üks tugevamaid tsükloneid peale 2002 aastat.

Ennustused olid, et kui tsükloni kese meieni jõuab, ulatuvad tuuled kuni kiirusteni 250 km/h.

Tsüklon, nagu siin on harjutud nägema, ei allu kunagi täpselt reeglitele, ja praegune tsüklon Berguitta nõrgenes Mauritiusele lähenedes.

Seega 250 km/h tuule-ennustusest on saanud maksimum 150-165 km/h. See jääb troopilise tormi ja tsükloni piiri peale. Troopiline torm on siis aste madalam vorm asjast.

Tana öösel peaks siis tormi kese meie pealt otse mööda minema. Betoonmajades ega hotellides aga midagi karta ei ole, kui ei vea, siis jah, elektrijaamad võivad kannatada saada ning võib olla mitu päeva elektrita, kuniks kahjud taastatakse. Hotellid on aga generaatoritega, seega kõik peaks minema sujuvalt...

Kuna aga kohaliku rahva seas on kahjuks nii jõukust kui ka vaesust, siis on palju elanikke, kelle majad ei ole vastupidavatest materjalidest.

Paljud elavad rannikul, kus on tormi mõju suurem ja veetase on tõusnud, ning on mindud eri piirkondade varjenditesse, koolidesse, hotellidesse jne, see on väga nukker.

Tormihoiatuse nivoo 3 on üleval ning majadest välja ei tohiks keegi oma tervise huvides minna. Tänase öö keskel peaks tormihoiatus isegi kõrgema taseme 4 peale tõusma ning ennustatakse, et varahommikust peaks hakkama siiski troopiline torm järele andma.

Juba möödunud tsüklon võib aga anda vihma ja tuult veel vähemalt 24 tunniks kui mitte rohkem, olenevalt selle liikumiskiirusest, seega soovitan kõigil turistidel ka homme end soojas hoida, lootes, et söögi- ja joogivarud on olemas. Kahju, kui puhkuse ajal loodus meile oma võimu näitab...

Tsükloneid on viimasel ajal palju harvemini kui vanasti, räägivad kohalikud, kuigi seekord tundus üle pika aja kõigile, et kas tõesti?

Praeguse seisuga, kui see kuskilt jõudu juurde ei saa, jääb see 150-165 km/h tormide ja troopilise vihma juurde. Tuleb lihtsalt kannatlik olla!

PS. Kuna vihma võib sadada katkematult nüüd kogu öö, siis üleujutused on kindlasti väga mitmel pool saartest, kuna infrastruktuur ei ole veel kõike ennetav.

ekraanitõmmis