"Vaadates Eesti sündide ja surmade suhet ning suurt vahet rahva sissetulekute ja reaalse väljaminekute vahel, tekib sellest kindel seos ja tunne, et tulevikus on üldse pensionite maksmine riigil rohkem kui problemaatiline. NB! "Talendid koju!" aktsioon ei toonud antud probleemile ka lahendust ning seoses rahvastiku lahkumisega riigist ning vananemisega on siililegi selge, et ees ootab üldse Eesti pensionisüsteemi kollaps. Isegi pensioniea ülempiiri viimine 90 eluaastani ja maksude tõstmine ei suuda seda kurba tulevikuvisiooni eemale peletada. Üks asi on seotud teisega ja kõik on omavahel tasakaalus. Lühidalt öeldes on, mille üle mõelda ning millest järeldusi ilma suurema kisata teha."

"Kui edaspidi lähevad arvesse vaid tööaastad, siis kujuneb asi ilmselt selliseks, et kasulik on maksta töötajale seaduslikult ja maksudega ainult miinimumpalk, ülejäänu ümbrikus. Tulevase pensioni suurus on praegu ainus, mis sunnib töötajaid nõudma kogu oma palka deklareerituna ja maksustatuna. Kui selle staažiaasta saad niikuinii, palga suurusest olenemata, no siis pole ikka mõtet rohkem maksude alla panna kui miinimumi. Ärge tulge ütlema, et oh, mis siis ikka, elab meie sotsiaalfond ka ilma nende laekuvate maksudeta ära, riigieelarvest rääkimata ja töötuskindlustusest kah.Nokk kinni, saba lahti, saba kinni, kõht lahti. Tuleks leida mingi kesktee. Kuldset keskteed ilmselt polegi, aga lihtsalt kesktee oleks ka hea."

"Valitsus käitub siinkohal väga tänamatult. Olen ennast koolitanud ja harinud, et saada kõrgepalgaline töökoht. Olen näinud vaeva oma karjääri nimel. Maksan täna riigile kõrgemaid makse, kui keskmise sissetulekuga eestlane. Ja mis on minu tasu? Pensioneas saan kõigiga võrdselt sente? Kui praegune uus valitsus ei suvatse hinnata minu panust täna, siis mina enam makse ei maksa. Leian muu viisi, kuidas maksudest kõrvale minna. Ettevõtjana on selleks võimalusi küllaga. Investeerin riigile mõeldud maksuraha näiteks kinnisvarasse, pensionipõlve jaoks."

Hea lugeja! Mida sina sellisest valitsuse ideest arvad? Kas tundub õige tööstaaži pealt pensioni määramine? Mida see kaasa toob? Jaga oma mõtteid aadressil rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis!