Inimesed on küll võrdsed seaduse ja jumala ees, kuid kindlasti pole inimesed võrdsetena loodud. Inimvõimed on erinevad, ja kuigi me kõik hingame sama õhku ja päike paistab igaühe peale ühtemoodi, on meil erinevad ambitsioonid, mõtted, energia ja tahe.

Need, kes tahavad võrdsust – võtta rikastelt ära ja siis jaotada see võrdselt inimeste vahel ära – kipuvad segi ajama just selle, et võrdsus seaduse ees ei tähenda võrdsust inimvõimete osas. Tõenäoliselt juhtuks ka selle laialijaotatud rahaga lõpuks nii, et see jõuaks ikka nende nutikamate ja võimekamate kätte tagasi.

Tihtilugu kipuvadki võrdsust nõudma just need, kes pole viitsinud elus midagi saavutada, on olnud käegalööjad ning süüdistanud oma hädades süsteemi. Tegelikult on majanduslik mõtlemine meie oma elufilosoofia ja majandusest endast sõltub see väga vähe. Teate ka, kui palju uusi miljonäre viimane suur majanduslangus maailmas juurde lõi? Mitusada tuhat. Seetõttu ei saa öelda, et majanduslangus peaks tähendama kohe laostumist, sest majanduslik mõtlemine on eelkõige meie enda peas.

Kunagi sügaval nõukogude ajal väitis üks vene majandusteadlane, et kapitalism satub tihti kriisi ning kriis näib olevat sellesse süsteemi justkui sisse kirjutatud. Paraku saadeti ta sunnitöölaagrisse, kuna ühtlasi väitis ta, et kapitalism tuleb alati ka kriisist välja.

Ehe näide sotsialismi läbikukkumisest on meil võtta ka enda lähiminevikust. Nõukogude Liit laguneski, kuna majandustingimused läksid nii halvaks. Ja sel ajal, kui sotsialism ootas järjekorras uut leivapalukest, ostsid lääne kapitalistid endale uusi rõivaid, maju ja autosid.

Ärgem tahtkem võrdsust, vaid tahame paremaid võimalusi ennast arendada, ennast maksma panna, ennast üles töötada. Ja neid võimalusi saame me paljuski endale ise luua.

Tänapäeval on madala sissetulekuga inimestel sama head võimalused end üles töötada kui rikastel, kellel võib lisaks rahale olla ka mitmeid kasulikke tutvusi. Näiteks hiljuti teatas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, et ettevõtete starditoetus kolmekordistub 5000 eurolt 15 000 eurole. Hea võimalus ju oma ärile vundament laduda.

Selle asemel, et võrdsust tahta, tuleks soovida olla sama rikas, tark, osav või võimekas, kui teine seda on. Kui võimekaid hakatakse alla kiskuma, lõpeb see kõik ühe suure mandumisega ja siis pole sellest kasu mitte kellelegi. Sotsialism tõestas meile seda aastakümnete vältel.