Tanja pääses Kopenhaagenisse täiesti õigustatult. 53 protsenti Eesti inimestest pidasid teda paremaks kui Janno Reimi. Žürii hindas teda küll alles neljanda kohaga, kuid žürii arvamus on siiski liialt subjektiivne. Piisab pisutki muuta žürii koosseisu ja tulemus võib olla hoopis teine.

Meenutame kas või eelmise aasta Eesti Laulu, kus Birgit Õigemeel pääses poolfinaalist edasi viimasena, kuna sai žüriilt väga vähe punkte, finaalis oli aga olukord sootuks vastupidine. Selleks, et žürii oleks objektiivne, peaks sinna kuuluma vähemalt sama palju liikmeid kui Riigikogusse, siis ei jõuaks me aga enam jälgida hindeid erinevatelt kohtunikelt ega põnevat rebimist pärast iga žüriiliikme antud punkte.

Et muusikute, raadiomeeste ja teiste auväärt kohtunike hinnangud on erinevad, on sama loomulik kui pealtvaatajate erinevad arvamused. Eks muusikudki eelistavad ja viljelevad ju erinevaid muusikastiile. Ära aimata, milline lugu parajasti inimestele kõige enam peale läheb, on vist sama keeruline kui seapõrna pealt ette ennustada, milline saab olema Kopenhaagenis ilm.

Laulude võrdlemine ongi subjektiivne. Küll aga võib omavahel võrrelda lauljaid ja siinkohal pole Eestil küll midagi häbeneda. Kui kaks aastat tagasi Bakuus osutus parimaks lauljaks meie Ott Lepland, siis Tanja ei jää oma vokaalsete võimete poolest Otile alla. Ent lisaks perfektsele laulmisele on Tanjal hämmastav võime ka samaaegselt kas tantsida, võimelda või sooritada akrobaatilisi elemente. Kui Eestit esindab suurepärane laulja, kes on samaaegselt parim tantsija ja akrobaat, siis võib ka kokkuvõttes Eestil hästi minna.

Tanja stiil võib küll tunduda Pinki või Loreeni kopeerimisena, ent tegemist pole ei sama laulu ega sama koreograafiakavaga ning tantsivaid lauljaid on juba ammu enne Loreeni olnud. Erinevaid laule on maailmas sajandite vältel loodud niivõrd palju, et praktiliselt võimatu on midagi täiesti originaalset välja mõelda. Helilooja põhiline aeg kulub ilmselt erinevate ideede ja lugude töötlemisele. Kuuldes mõnda head lugu mõtleme ikka, et kuskilt oleks seda nagu varem kuulnud, aga ei tea kust. Birgiti eelmise aasta laul sarnanes minu meelest veidi Saksamaa võidulooga.

Kui aga keegi peaks arvama, et Tanja välimus sarnaneb Pinki või Loreeniga, siis võivad grimmeerijad ta ju uuesti Pavarottiks maskeerida. Vähemasti ei saaks Pavarotti ise enam protesti esitada. Suure kõhuga oleks sedaviisi küll raskem, ent seda koomilisem võimelda. Järgmisel aastal võiks aga saata Eurovisionile näiteks Nele-Liis Vaiksoo Louis Armstrongina. Kahju muidugi, et rahvusvahelisi paroodiavõistlusi ei korraldata, muidu oleks Eestil kõvasti medaleid loota.

Rahvale tsirkus meeldib. Mäletame, millist tähelepanu pälvis Euroopas Winny Puhh oma Korsakoviga, ehkki lauluoskuselt polnud nad Tanjaga võrreldavad ning laulgi polnud suurem asi. Tanja esitus ei pruugi jääda aga sugugi sellele tasemele, mida nägime Eesti Laulu finaalis. Teades Tanja töökust ja arenemisvõimet, on tal head võimalused astuda Pinki ja Loreeni kingadest välja ning jätta endast veelgi suuremad jalajäljed.

Eesti Laulu finaaliks valmistudes ei saanud Tanja nii palju harjutada kui oleks tahtnud, sest oli vigastatud. Saates "Su nägu kõlab tuttavat" Pinki tehes oli Tanjal valmistumiseks aega üks nädal, nüüd aga on tervelt kaks kuud. Nagu Tanja Ringvaates ütles, on kõik head ideed oodatud, võib-olla lisandub veel mõni keerukam akrobaatiline element või ilunumber.

Eesti Laulu poolfinaalide põhjal pidasin favoriitideks kas Sandrat või Lennat, kuid tundub, et finaalis suurel laval ei kõlanud nende esitused nii säravalt ja kaasakutsuvalt kui poolfinaalis. Minu meelest ei suutnud Eesti Laulus keegi viimase nädala jooksul oma lugu oluliselt timmida. Ott Lepland seevastu viskas pärast poolfinaali klaveri nurka, hiljem tegi väikseid muudatusi ka viisis ning Bakuu suurel laval kuulsid tema hüüet "Kuula!" juba kõik. Usun, et ka Tanja võimas hääl kostub üle Kopenhaageni.

Tanja on venelanna, ent minu arvates on see pigem pluss, sest venelasi on Euroopa rahvastest kõige rohkem. Kõrgeid punkte võib loota nii Venemaalt, Valgevenelt, Lätilt kui Ukrainalt, kui viimane poliitilise olukorra tõttu ikka osaleb. Ei usu, et Euroopas Tanjat keegi Putini või Staliniga võrdleb. Minule igatahes Tanja meeldib ja küllap meeldib paljudele eestlastele, muidu poleks ta ka Kopenhagenisse pääsenud. Ja kui Tanja meeldib nii venelastele kui eestlastele, siis miks ei võiks ta meeldida teistele Euroopa rahvastele. Ka asjaolu, et Tanja võitis Eesti Laulu ingliskeelse looga, on justkui kvaliteedimärk, kuna eelmisel aastal olid kuus paremat lugu kõik eestikeelsed.

Mida Tanjale soovitada? Ehk pisut täiendada koreograafiat, lisada mõni Loreenile ja Pinkile mitteomane element, samuti võiks proovida mõnda uut huvitavat pilli, mis Tanja tugeva hääle kõrvalt välja kostuks. Aga eelkõige, et ta enda kallal üle ei töötaks, korralikult magaks ja sööks, palju juur- ja puuvilju ning veidi ingverijooki. Et jätkuks jõudu ja tervist!