Mina tegin täna ise ahjutäie vastlakukleid (10 tükki) ning sellele kulus imevähe aega ja raha. Pärmitaigen valmis ja kerkima (5 minutit), kui taigen kerkinud, siis kiiresti siuh-siuh pallid vormida (5 minutit) ja ahju. Kui kuklid küpsed, siis ahjust välja, pooleks ja kodus tehtud vahukoor (vähem kui 5 minutit) kukli vahele ning kuklid kandikule. Valmis! Eriti lihtsaks teeb selle protsessi asjaolu, et vahukoort (seda ehtsat) müüakse poes - ainult vahtulöömise vaev! Ja selle jaoks ei ole sisuliselt isegi miksrit vaja, minevikus miksri puudumisel sai vahukoor vahtu aetud nii, et valasin koore purki, kaas peale ja raputasin purki kuniks vahukoor valmis oli. Miksriga on muidugi mugavam (ja koor tuleb õhulisem) ning kahtlen, et kas kodus, kus tihti süüa tehakse, ei leidu miksrit. Mikseri saab poest paarikümne euroga.

Kui mul aga poleks seda paarikümmet minutit aega, siis ma tean mitut kohta, kust saab osta täiesti ehtsaid vastlakukleid. Muidugi tuleb nende saamiseks Prismast või Maximast paar sammu eemale minna, aga enamik pagaritöökodasid, kondiitriärisid või koogikohvikuid valmistab vastlapäevaks maitsvaid ja ehtsaid kukleid. Tallinnas on näiteks Peppersacki, Bibi pagari ja Olümpia kohviku kuklid alati väga head olnud. Ning Olümpia kuklid ei ole sugugi kallid - moosiga (mis küll pole "see ehtne", aga enamikule meeldib hapuka moosiga kukkel rohkem) maksis ca 1,30 ning moosita ("see ehtne") oli veel odavam. Ega neid kukleid ju kümnete kaupa ei osteta, 1-2 kuklit inimesele peaks aga kord aastas küll jaksama osta.

Pigem on probleem selles, et inimesed on liiga laisaks ja mugavaks muutunud. Kodus enam süüa teha ei viitsita, ostetakse ka kõige lihtsamad asjad poest (ning vastlakukkel on see kõige lihtsam asi, lihtsalt pärmitaignakukkel törtsu vahukoorega), ollakse kramplikult kinni harjumuses osta kõik asjad ühest kohast - ning siis tulla koju, õgida oma taimerasvast ja jahuparandajast pungil kuklit ning netis viriseda, et ei saa, ei oska, ei maitse, niu-niu.

Miks te nii abitud ja mõtlemisvõimetud olete?