Olen mitme nädala jooksul käinud vaatamas kümneid erinevaid üürikortereid, neist kõigest paar on olnud sellised, kuhu kõlbaks ka sisse kolida. Täna mul vedas - kirjutasin üürilepingule alla ja sain endale hubase pesa ülikoolist mitte väga kaugel, 15 minutit jalutada. Hind on aga soolane - ühetoalise köögiga korteri eest tuleb maksta 220 eurot üüri + kommunaalid... Aga tegelikult on see hind veel lausa padusoodne, arvestades, et korteris ei roosteta ega haise miski, kõik on puhas ja korralik, voodi juures olev tapeet ei ole kollakalt rasu- ega kõõmalaiguline ja küttekehaks on korralik keskküte, mitte lagunemise äärel olev ahi, mis ei tõmba ja on suitsu sisseajamise tõttu lausa eluohtlik. Aknad on ka vahetatud ja maja soojustatud. Halleluuja!

Paljud teised korteriomanikud ei ole vaevunud isegi korterit enne üürileandmist ära koristama, rääkimata hädavajalikust sanitaarremondist. Ühes korteris, kus ma käisin, oli külmkapp seestpoolt kaetud mingisuguse võikalt haisva kleepivaa ollusega, teises korteris olid valamus pesemata nõud, mis nägid välja ja lõhnasid nagu nad oleks terve juulikuu seal hapnenud. Sageli on vannid mustad, mõnes korteris on kempsu vaadates olnud võimalik imetleda kuivanud roojajälgi potis. Sageli leidub korterites mingit kirjeldamatut prahti, näiteks ärakuivanud potililli, vannitoa põrandal vedeleb kellegi aluspesu, meeletu kogus paberiprahti elutoas ja kööginurgasvedeleb seisab haisev taara, äädikakärbseid paksult ümber. Justnimelt räpasus ja hais on see, mis kõige õõvastavamalt mõjub. Puhas, aga vilets korter oleks täiesti aktsepteeritav, ega ma isegi mingis lossis pole üles kasvanud: tammeparketti ja lühtreid ma ei nõua. Ainult puhtust.

Raha küsitakse laialilagunemise äärel olevate peldikute eest aga priskelt. Üks ahiküttega korter oli eriti tore - dušikabiin asus köögi nurgas, magamistuba oli 8 ruutmeetrit suur, peamiseks ruumiks kokkuehitatud köök ja elutuba (diivaniga kööginurk). Puukuur puudus, selle asemel oli pisike kelder, mis mahutas silma järgi otsustades umbes 1,5 ruumi puid - meie 30 kraadises talves läheb aga puid nagu leiba. Korteri eest küsiti 240 eurot + kommunaalid. Seejuures puudus korteris pesumasin ja magamistoas rippus laest alla juhtme otsas kõlkuv pirn. 

Samuti on variandil "vanainimene ühes ja tudeng teises" variandil palju vägagi koloriitseid variatsioone. Ühes korteris teatas muidu asine tädike mulle, et vannituba koos WC-ga võib kasutada kuni kella 22.00-ni, siis ta läheb magama. Ühest korterist visati mind kohe peale uksekella laskmist välja, sest mu värvitud juuksed ja kõrvaneedid tekitasid üürileandjas arvamuse, et ma olen satanist.

Koristada ja normaalseid tingimusi luua ei osata, raha aga osatakse küsida küll. Kurb.