Kui mõned korrad toimuvad suured vabariiklikud simmanid Tallina lauluväljakul, siis saab rahvas sellest soojenduse kätte ja hakatakse ka oma kodukandis jälle aktiivsemalt simmaneid korraldama ning muud isetegevust viljelema.

Poliitika ja poliitikute tegemised on rahvast juba nii palju muserdanud, et meelelahutuse ja lõõgastumise peale enam ei mõeldagi. Vanasti toimusid külasimmanid ja muud peod pidevalt igas külas ja alevikus. Sel ajal olid inimesed rõõmsad, iive tõusis ning polnud probleeme töökohtade kadumise ega ka palgata jäämise pärast. Sel ajal oli sotsialism ja inimestel vahet ei tehtud.

Nüüdsel kapitalismi ajastul on kõik vastupidi, lihtrahvas on muserdatud ja tõsine ning ainus meelelahutus on ehk sünnipäev, kus sünnipäevalapse sugulased ja sõbrad kokku tulevad.

Olemas on küll ka külakeskused, aga neis ei toimu praktiliselt midagi. Keegi aktiivsem külavanem võib küll kokkutuleku välja kuulutada, aga kohale tuleb vaid mõni üksik inimene. Rahval puudub tuju pidutsemiseks ja kokkusaamiseks.

Seda kõike annaks ehk parandada, kui korraldada suuremad külasimmanid Tallinna lauluväljakul. Kui Eestimaa rahvas juba mõne korra sinna suurüritusele kohale läheb, siis saadakse nahk soojaks ning hakatakse kindlasti ka oma kodukohas rahvale simmaneid ja pidusid organiseerima.

Olgu selle laulu- ja tantsupeoga kuidas on, aga ülevabariigilist simmanit oleks küll vaja organiseerida, et rahvast uuesti isetegevuse osas käima tõmmata.