Sellised eurod teevad lausa kadedaks, eriti kui võrrelda neid meie üheülbaliste ja fantaasiavaeste, ebakunstipäraste ja piinlike Eesti Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi kontuuriga eurodega.

Läti on oma euro kujunduses läinud Soome teed, kes samuti valis oma eurode kujunduses elementideks riigivapi ja sümbolid oma endiselt rahalt. Nii on Läti eurodel näha suurt ja väikest riigivappi ning läti rahvarõivais naise profiili, mis enne oli ka latil. Lisaks on need kujundid teostatud filigraanselt ja detailselt, mitte rohmakalt, nagu tihti võib näha Eesti kroonide ja meenemüntide puhul. Kui ei usu, vaadake järele.

Kui Eestis korraldati euromüntide kavandite konkurss, siis võitis üllatuslikult lihtlabane Eesti Vabariigi kontuuridega variant. Raske on öelda, kes ja missugused inimesed need hääletajad olid, kuid midagi head neile tagantjärele öelda küll ei saa. Niisiis võitiski see riigi kontuuriga kavand.

Kuid mis hiljem juhtus? Võidutööl olid piirid Tartu rahu järgsed. Hiljem viimistleti seda tööd salaja ja nii ilmusidki endiste piiride asemele hoopis ENSV ehk siis okupeeritud Eesti kontuurid. Kust tuli selline käsk ja miks pandi eurole ajutine kontrolljoon, kuigi Tartu rahu pole keegi tühistanud? Kas keegi lõi araks?

Hiljuti toimus Venemaal konstitutsiooni 20. aastapäeva tähistamine. Selle lõpetas Nõukogude Liidu aegne laul, kus muuseas on sõnad, et Baltikum on meie maa. Kas Saksamaal saaks juhtuda selline asi, et ametlikult lauldakse natside laule? Kas see ei paneks kogu maailma muretsema? Aga Venemaa võib teha, mida tahab - kui tahab, toob ka raketid meie piiridele ja keegi ei julge kobisedagi. Aga meie oleme nii arad, et ei julenud isegi Tartu rahu järgsete ehk siis õigete piiridega Eesti riigi kontuuri eurole panna.

Eesti eurol oleks võinud olla ikka Eesti vapp, et meie sümboolika püsiks rahva teadvuses. Pealegi võib erinevatel eurodel kujutada erinevaid pilte, Eesti pani aga kõigile eurodele selle ENSV lätaka. Ilus võimalus oleks meilgi olnud end millegi ilusaga reklaamida. Kas tõesti polnud ideid ja häid kavandeid? Numismaatikutele ei paku see münt samuti mingit silmailu.