"Kuidas Eesti riik kaitseb oma kodanikke Zika viiruse eest, mida Eesti delegatsioon Riost tagasi tulles kaasa toob? Kas sportlastele ja delegatsioonile tehakse mingit sorti kaitsesüstid? Ma saan aru, et kindlasti liigub ka teisi eestlasi Brasiilias ringi, kuid nüüd räägime ikkagi suurtest gruppidest nagu sportlased, ajakirjanikud, lihtsalt spordisõpradest pealtvaatajad jne. Ma usun et 1000 eestlast Rios ikka maandub," kirjeldab lugeja ohte, mis võivad saatuslikuks saada nii sportlastele kui ka nende kaasaelajatele.

EOK kommunikatsioonijuhti Aivo Normaku sõnul on kõikidele delegatsiooni liikmetele ja EOK-le teadaolevatele isikutele, kes Riosse on reisimas, edastatud info, mida on meiega jaganud Terviseamet Eestis, ROK ja WHO.
"Vastavalt Terviseameti reisimeditsiini ja ROK´i Meditsiini- ja Teaduskomitee soovitustele korraldab EOK ka delegatsiooni liikmete vaktsineerimise," ütles Normak.

Infoedastus ja vaktsineerimine puudutab kõiki võimalikke terviseriske, mis on seotud piirkondliku eripära ja seal levida võivate haigustega.
Kõige suuremaks riskiks Brasiiliasse sõites on nakatuda soolenakkustesse. "Zika viiruse ennetamiseks vaktsineerimine ei ole võimalik," sõnas Normak.

Zika viiruse ohu tõttu ei soovitata Brasiiliasse reisimist rasedatel naistel. On leitud, et Zika viirus võib edasi kanduda ka sugulisel teele. Lapseootel naistel on Zika piirkonnas käinud isikutega soovitatav seksuaalsuhetes kasutada enda nakatumise ennetamiseks kaitsevahendeid (nt kondoomid). Planeeritava tulevase raseduse puhul tuleks pärast Zika levikuga piirkonnast saabumist oodata enne viljastumist vähemalt kuni 8 nädalat (juhul kui mõlemal partneril ei ole esinenud Zika viirusele iseloomulikke sümptomeid).

Zika ennetamiseks soovitame delegatsiooni liikmetel riietuda välitingimustes pikkade varrukatega rõivastesse, kasutada sääsetõrjevahendeid, vältida majutuskohas toa akende avamist. "Pikkade käistega riietusesemed ja sääsetõrje vahend on iga olümpiakoondislasele mõeldud olümpiavarustuse komplektis," kirjeldab EOK esindaja meie koondise kaitseks rakendatavaid lihtsamaid ohtusmeetmeid.

Olümpiamängude korraldajate poolt on olümpiakülas igasse tuppa paigaldatud elektrooniline sääsepeleti.

"Eestist on Rio olümpiamänge vaatama sõitmas EOK-le teadaolevalt lisaks delegatsioonile ca 40 turisti + kuni 30 ajakirjanikku (millele lisanduvad ise reisi korraldanud fännid). Seega tuhandete inimeste liikumist nn ohupiirkonda me rääkida ei saa," andis Normak ülevaate Riosse minevast inimeste arvust.

EOK aitab Zika leviku piiramisele kaasa nii palju kui on EOK võimuses. EOK panus Zika viiruse leviku takistamiseks Eestis on seotud delegatsiooni liikmete informeerimisega ja neile soovituste andmisega. Kuna eeldatavalt on Brasiilias iga ajahetkel mingi hulk eestlasi ringi reisimas, siis nendele viiruse levikut ennetada aitavate käitumisjuhiste edastamine ei ole meie võimuses.