Pärast mõningast kaalumist jätame kõrvale börsihinna-loterii. Elektrikütte korral ei kaalu suvine kokkuhoid odavama hinna arvelt üles kallimat hinda talvel, kui tarbimine on suur.

Samuti jätame välja näiliselt odavad 9-kuulised paketid, mis baseeruvad odaval suvisel elektril ja lõpevad just vastu järgmist talve ära.

Vähegi suurema eramajapidamise korral on järelejäänud pakkumistest konkurentsitult odavaim lätlaste Elektrumi Aktiivne Klõps. Päevane elekter maksab 6,04 s/kWh ja öine elekter 4,15 s/kWh. Lepingu pikkus on 12 kuud. Kuigi "pakkumise" saamiseks tuleb iseteenindusse oma nimega siseneda, on see hind tegelikult kõigile inimestele "tänavalt" sama. Hinnale lisandub küll kuutasu 2 eurot sentidega, kuid juba sajakonna eurose elektriarve korral kaob see sinna sisse ära nagu köömes.

Oktoobri teisel poolel laekus minu e-postkasti Eesti Energia personaalne pakkumine: päevane elekter 6,30 s/kWh ja öine elekter 4,50 s/kWh. Võta või jäta. Pakkumine kehtib piiratud aja ning sisaldas "ähvardust", et (see?) leping on minu ainus võimalus tagada stabiilne elektrihind.

Jalutasin Eesti Energia teenindussalongi, panin lauale kõrvuti Elektrumi tavahinna ja Eesti Energia eripakkumise ning ütlesin, et kui teete Elektrumiga võrreldava pakkumise, siis mina eelistaksin senist elektrimüüjat mitte vahetada. Ma ei kuulu nende inimeste hulka, kes ka ühe-eurose kokkuhoiu pärast jooksma hakkavad. Aga kümmekond eurot kuus ehk üle saja euro aastas on juba argument, mis paneb alternatiive otsima.

Osavõtliku olemusega naisterahvas noogutas mõistvalt, ütles "vaatame", klõbistas veidi arvutit ja... tegi pakkumise, mis oli veelgi kõrgem, kui eelnev eripakkumine. Hingasin sügavalt välja ja küsisin vaoshoitult: "Vabandage, kas ma saan ikka õigesti aru, et see on ju veel kallim hind kui enne?" Proua tegi kurva näo ning ütles: "Süsteem annab nii ja mina ei saa kahjuks rohkem midagi teha". Kaup jäi katki.

Mõtlesin, et 30 tuhat kilovatt-tundi ehk uute hindadega vähemalt 1500 euro eest energiat on ju ometigi kogus, mis võiks elektrimüüjaid huvitada. Helistasin Elektrumisse ja kirjeldasin tarbimist. "Jah, kindlasti saadame teile personaalse pakkumise".

Paar päeva hiljem laekus minu e-postkasti kiri: "Täname teid huvi tundmast Elektrumi vastu. Arvestades teie tarbimist... soovitame teile paketti Aktiivne Klõps. Teile oleksid lepingutingimuses antud paketis järgnevad..."

Hoian hinge kinni... ja näen täpselt sedasama Elektrumi tavahinda, mis ülalpool juba välja toodud. Õige kah - kui oled niigi turu odavaim pakkuja, milleks siis rohkem pingutada.

Päevake paar tagasi tuli Eesti Energiast teine personaalne pakkumine, mis "arvestab minu varasema elektritarbimise suurust ja iseloomu" - päevane elekter 6.08 s/kWh ja öine elekter 4.15 s/kWh. Jõudsin juba rõõmustada, et hind hakkab Elektrumile ligidale jõudma, kui avastasin, et sellise hinnaga lepingu saab ainult pooleks aastaks. Kui tahan aga aastast lepingut sõlmida, on hind märgatavalt kallim: päevane elekter 6.13 s/kWh ja öine elekter 4.38 s/kWh.

Ilmselt oli kohalike elektrihaide mõte selline, et suvel on elekter odavam ning kui kliendile pakkuda selle arvelt odava(ma)t pooleaastast lepingut, siis õnnestub teda ehk kinni hoida. Poole aasta pärast suvel on aga meedias hapukurgihooaeg, elektrimüüjate võrdlemise teema ei ole enam aktuaalne ning paljud kliendid jätkavad ilmselt inertsist lepinguid. Siis aga juba kallima hinnaga.

Milliseid eripakkumisi ja "eripakkumisi" teie olete saanud?