Ühest küljest on töötu olla ka emotsionaalselt halb, raskem külg aga on materiaalne pool. Ei ole ka meeldiv teiste ees siin tunnistada, et mina see töötu olengi, keda kuskil ei vajata. Siiski peaks minu arvates sellest rohkem rääkima, kuigi olen aru saanud, et vaeste kannatused kedagi nagunii ei kõiguta.

Tahaksin rääkida oma kalkulatsioonist, kuidas ja milliste rahadega ma peaks nüüd lähiajal hakkama saama. Üks pisuke palk on mul veel saada, aga see võib kuluda kolimisele, sest praegu on ka üürilepinguga kõik lahtine. See tehti mulle fiktiivselt ja praktiliselt seaduse ees on see kehtetu, sest omanik on Soomes ja selle lepingu alusel ei saa ma ei sissekirjutust ega ka riigilt mingeid toetusi.

Niisiis, toimetulekutoetus on meil ühe elaniku kohta 76 eurot, see peab alles jääma peale maksude maksmist, sealhulgas mingeid muid kulusid peale eluasemekulude ja elektri ei kompenseerita, aga minul on just nagu kiuste praegu kolm tähtajalist lepingut kaelas, mida igakuiselt tarvis maksta. Peab ütlema, et mul ei ole mingeid kogemusi veel üldse toetuste saamisega, mõnede hirmujuttude järgi ei pidavatki neid saama. Kui mul peaks õnnestuma saada siiski üürilepinguga kõik korda, siis on vaja hakata taotlema toetust, selleks on vaja suur hunnik tõendusmaterjali oma sissetulekute ja väljaminekute kohta.

Need on: makseteatis jooksva kuu eluasemekulude kohta, jooksva kuu elektriarve, töökohast palgatõend taotlusele eelneval kuul saadud töötasu kohta, tõend töötukassas arvelolekust ja määratud toetustest, esimesel korral toetuse saamisel ka ID-kaart, töötutel tööraamat/leping, Töötukassa tõend töötuks registreerimisest, pangakonto väljavõtted taotlemisele eelneva 3 kuu kohta ja kehtiv üürileping. Kui sellega saab kõik korda, siis ma peaks kätte saama selle 76 eurot, mis on meil see ellujäämistoetus.

Selleks aga, et sõita töötukassasse, on mul vaja osta vähemalt kaks piletit edasi-tagasi sõiduks ehk maksta selle eest 2 eurot. Pangakonto väljavõte oli viimase hinnakirja järgi 1,60 eurot. Et minna aga linnaosavalitsusse taotluspabereid viima, on mul vaja talonge juba vähemalt 2,40 eest ehk on vaja osta 2 tunnipiletit. Seega, taotlus ise maksab mulle kokku  6 eurot. Peale selle on mul tähtajaliste lepingute eest igakuiselt maha minemas 24 eurot.

Kui ma saan peale eluaseme kulusid kätte 76 eurot, siis pean sealt kohe maha arvutama 24+6 eurot ehk 30 eurot, see jätab siis mulle kätte 46 eurot. Ja isegi, kui ma end üldse ei pese, ei osta omale ei tualettpaberit ega pesupulbrit pesu pesemiseks, kui ma käin paljajalu ega osta omale ka üldse riideid, siis mul jääb igapäevaseks toidurahaks 1,53 eurot ehk vanas rahas 23,8 krooni. Seda pole just palju. See on tegelikult väga vähe, sest hinnad on tõusnud ja tegelikult seda raha ma saan kasutada vaid siis, kui ma eeltoodud asjadest mitte midagi ei tee.

Olen mõlnud sellele, et töötul võiks olla sõit tasuta, olen sellest ka kirjutanud, sest tegelikult, kui sa oled töötu ja sa ei saa ka liikuma, siis on see jube. See siin oli miinimumarvestus, aga töötul tuleb arvestada ka töövestlustele minekuks vajaminevate sõidukuludega, seega parem töötu ärgu üldse söögugi, sest tegelikult tal läheb suur osa ellujäämistoetusest igasugu ametkondadesse sõiduks.

Mida peab sel juhul tegema? See on minu arvutus, aga igaühel on omad sissetulekud ja oma pereliikmete arv, kelle vahel on vaja mingi summa ära jagada. Arvan, et paljudel võib see päevaraha olla isegi poole väiksem, aga see on minu oletus. Igatahes oleks sellest vaja rohkem kirjutada. Kutsun üles ka teisi oma lugusid kirjutama!

Tegelikult olen ma väga tänulik selle üle, et toetused üldse olemas on, ka see on siiski mingi abi, aga samas, kui võrrelda proportsionaalselt toetusi ja igasugu kulutusi, siis on selge, et raha paigutatakse riigis väga valesti ja väga valede asjade peale. Mul peaks häbi olema muidugi, et ma olen see vaene ja mina end ei õigusta eriti miski, aga siiski - riigi raha on meie kõigi raha ja seda on vaja jagada õiglaselt ja kõigepealt sinna, kus seda kõige rohkem vaja on. Praegu on seis selline, et isegi Soome tööle minekuks paljudel raha lihtsalt ei jätku.