Kui pangast laenu võttes peab inimene läbima tiheda kadalipu, siis kui palju kontrollitakse kiirlaenu võtja tausta? Summad, mida pakutakse on suured, intressid meeletud. Lühikese ajaga erinevatest kohtadest kiirlaenu võttes võib inimene lõpuks võlgu olla rohkem kui tavalise eluasemelaenu jagu.

Kiirlaenu andjad teavad küllalt hästi, mida teevad ja küllap nemad juba kasumisse jäävad. Eraisik on ka suurepärane laenuvõtja. Kui ettevõte läheb pankrotti, pole sealt enam midagi võtta. Eraisikult on võtta surmani. Eraisiku pankrot on keeruline, kulukas ja aeganõudev. Kõike muud kui päästev või inimesele uut võimalust andev.

Kas kiirlaenud on ainult nende probleem, kes laenu võtavad? Muidugi mitte. Selliste vastutustundetute inimeste tõttu kannatavad nende pered. Milles on süüdi ja kuidas saavad hakkama nende lapsed?

Võlgu oleval inimesel on suur motivatsioon saada palka mustalt, seega ei maksa nad makse. Mis neist ja nende lähedastest lõpuks saab? Miks arvavad inimesed, et on hea mõte lasta kiirlaenufirmadel inimeselt viimast võtta. Sellisest inimesest jääb ühiskonnale ainult häda ja oht kaela. See puudutab meid kõiki.

Lisaks võib öelda, et kiirlaenu võtjad on meie ühiskonna hoolimatuse ja viletsuse tagajärg. Piisavalt palju on inimesi, kes on lootusetus seisus. Kui inimene tunneb end lootusteult, ei suuda ta enam mõistuse häält kuulda. Ja kas kavalalt koostatud lepingust saabki üks suvaline inimene aru? Vaevalt. Ilma rahata ei saa elada - millist arukat käitumist saab vaeselt inimeselt loota?

Paljudel noortel pole kedagi, kes neid elus juhendaks. Kust nad üldse teavad, mis on kiirlaenu ohud?

Loomulikult ei räägi kiirlaenuvõtjad oma muredest. Piinlikustunne on enamikul ikka olemas. Kui kurdad, öeldakse, et oled ise loll. Nii ei ole meil aimugi, mis selles valdkonnas toimub.

Miks ometi ei tehta midagi selleks, et kiirlaenud ei hävitaks vaikselt meie inimesi? Nii vaeses riigis nagu Eesti, on kiirlaenude massiline vohamine lihtsalt hukutav.

Kunagi oli päevakorras selle piiramine, mis lõppes jutuga, et vaba ettevõtlust ei saa piirata. Kas te teete nalja? Milleks siis nõuda toitlustusasutuselt või koolitusasutuselt tegutsemisluba? Milleks piirata alkoholi, tubaka ja narkootikumide levikut? Vaba ettevõtlus ju!

Ma usun, et kiirlaenud on ohtlikumad kui tubakas. Kes oskaks kokku arvata, kui palju häda on need meie rahvale ja riigile põhjustanud? Kas tõesti oleme nii ükskõiksed?