Eesti Vabariigi põhiseaduses on kirjas, et igaühel on õigus eraelu puutumatusele ning instantsid ei tohi kellegi eraellu sekkuda muidu, kui teiste inimeste õiguste ja vabaduste kaitseks, kuritegude tõkestamiseks ning kurjategija tabamiseks.

Ometi rikub maanteel keskmist kiirust mõõtev kaamera jämedalt kodaniku õigust privaatsusele. Tavaline radar on oluliselt erinev ning pildistab mööduvat sõidukit vaid juhul, kui rikkumine on aset leidnud. Keskmist kiirust mõõtev süsteem jäädvustab möödujaid valimatult ning luurab ja mõõdab nende marsruute. Minu sõidud on aga päris kindlasti minu isiklik asi.

Kui asja laiemalt vaadata, on kõigi sõidukite keskmise kiiruse mõõtmine liikluskultuuri parendamiseks samasugune politseiriigile omane jõuvõte, nagu seda oleks kõikide telefonikõnede salvestamine maksupettuste ärahoidmiseks. Kuidas see teile meeldiks? Või kui hakataks kuritegude ennetamiseks ühel päeval lugema kõikide inimeste kirjavahetusi kõigi inimestega. Kõlab absurdsena? Ometi tahetakse liikluses just sellist puusalt laskmist harrastada.

Kui te ei soovi, et ühel päeval kantakse teie ostetud vetsupaber registrisse, mis arvutab, kas te saite ikka seda vetsupaberit endale lubada, või ega te äkki osa palgast mustalt ei saa, siis on parem kohe praegu häält teha! Maha vabaduse ohustajad! Maha tsensuur, massilised jälitustegevused ning repressioonid!