Juba selle artikli avalause, mis tsiteerib Linnavalitsuse väikeametnikku, mitte linnajuhte, algab sõnadega "Tallinn saadab sügisel ligi veerand tuhat reaalkooli 1.–4. klassi õpilast teise koolimajja."

Hämmastav on juba esimene lauseehitus:
1. Tallinn saadab...? ..veerand tuhat ...õpilast? ..teise koolimajja?

Minu küsimused juba avalause kohta oleks järgmised:
1. Kas õpilastel ja lastevanematel pole valikuvõimalust ja "linnavõimu komitee või erakorralise isekorra ohutuse komitee" otsustab taas saatuse?
2. Kas "küüditavate nimekiri" ja arv on juba teada? 250?

Viidates edasi, saame teada, et Reaalkooli hoolekandeselts on esitanud taotluse detailplaneeringu algatamiseks, aga linnavalitsus pole seda teinud. Miks?

Veelgi hämmastavam on Tallinna haridusameti peaspetsialisti Leini Jürisaare selgitus, et reaalkooli algklasside hoone ei vasta enam nõuetele ja seal õppetöö jätkamine oleks ohuks laste tervisele. Teadaolevalt juba reaalkooli peahoone renoveerimise ajal ei vastanud see nõuetele, täna on olukord tegelikult juba parem, ehkki mitte rahuldav. Juba 10 aastat, Reaalkooli peahoone renoveerimisest alates, pole Linnavalitsus midagi teinud konkreetse majaga. Sama pikka aega ehk 10 aastat on Reaalkooli hoolekandeasutus taotlenud koolimaja renoveerimist, aga linnavalitsus on vaheldunud kiiremini, kui asju jõutakse päevakorda võtta.

Kunagise Lilleküla ühe kooli õpilasena mäletan hästi, et isegi nõukogude ajal saadeti meie kooli muukeelsed algklassid pärast kodusõda Liivalaia vastvalminud kooli. Kas keegi on nende juhtkonnalt küsinud, mida nemad Reaalkooli, kui „sissetungijate“, lastest arvavad?