Olin ka ise varem selline, kes käis jõulude ajal metsas iga aasta endale kuusepuud raiumas. Mõned aastad tagasi käis aga peas väike keskkonnateadlik klõps ning otsustasin, et loobun kuuse tuppa toomisest alatiseks.

Kuid kindlasti ei tähenda see, et mul jõulude ajal kuuske toas pole. Mul on tehiskuusk, mille tellisin endale kataloogi kaudu. Võin öelda, et pole seda valikut kahetsenud, kuna hoian niimoodi kulusid kokku. Plastikust kuusk on kohevam, see ei aja okkaid, ega taha vett juua ning minu ökoloogiline jalajälg loodusele on märksa väiksem.

Kuigi kuuse tuppa toomine on juba väga vana komme, arvan, et tänapäeva kombeid tuleks loodusoludele kohandada. Tõsiasi on, et maailmas on kliimasoojenemine, millele on inimtegevus palju kaasa aidanud.

Paljuski ju näib, et igaühe panus on väike looduse reostamisse ja hävimisse. Mis see ikka teeb, kui viin paar plastikpudelit metsa alla või mis saab ikka juhtuda, kui paiskan mürgiseid aerosoole õhku. Kui me aga kõik need teod ühendame, saame ühe väga suure ja koleda pildi.

Mida toob puude langetamine endaga kaasa? Esiteks, loodus hävineb. Teiseks, meie enda elukeskkond kannatab, sest puud on oluline hapniku allikas. Kolmandaks, puud on vajalikud loodusele, kuna need peavad kinni vihmavett, puu lehti söövad loomad ning puu koore sees pesitsevad väiksemad putukad. Seega, mõtleme enne, kui lähme kirvega metsa kuuski või teisi puid raiuma – see võib meile endale lõpuks ringiga tagasi tulla.