Ausalt öelda oli ikka häbi küll enda pärast, et tean sellisest mehest nagu Arvo Pärt nii vähe. Mitut tema lugu tean ja tunnen? Pole ta ju lihtsalt "meie mees Havannas", vaid suisa "meie mees maailmas" – viimased neli aastat enim kuulatud elav klassikalise muusika looja planeedil Maa.

Öeldakse, et inimesel on võimas relv – aju, aga kahjuks oskavad vaid üksikud seda kasutada. Arvo Pärt on üks neist, kes oskab, aga tagasihoidliku mehena annaks ta pool au universumile, kust need geniaalsed ideed tulevad.

Kas panite tähele, kes härra Pärti õnnitlesid? Näiteks Paul McCartney! Eriti imelik oli vaadata veerand sajandit tagasi tehtud intervjuud "Islandi ime" Björkiga – millise austuse ja armastusega rääkis ta Pärdi muusikast! Mina olin tollal teismeline, aga pean tunnistama, et polnud temast midagi kuulnud. Tundub, et Nõukogude Eesti muusikaajaloos temast ei räägitud.

Teises saatelõigus rääkis mees, kes resideerub Tallinnas ja annab pilatese- ning poksitunde. Aga kes ta on? Muusikaäri niiditõmbajate absoluutsesse tippu kuulunud Peter Napoliello. "Sõidad rongiga lõuna poole ja need ilusad aasad, puud, loodus, päiksetõus..." Nägite, kuidas mehel silmad särasid? Kui tihti teie, tallinlased, olete rongiga lõuna poole sõitnud, et meie loodust imetleda?

Paneme kokku Arvo Pärdi muusika ja meie vapustava looduse. Miks ei võiks korraldada suurt Pärdi kontserti keset metsa? Huvitav, kui kiiresti piletid läbi müüdaks ja kui palju turiste see Eestisse tooks? Idufirmad tulevad ja lähevad, aga Pärdi muusika ja Eestimaa loodus jääb.

Palju õnne, Arvo Pärt!