Olles neist pürmaiidskeemidest veel täiesti puutumata, sain kõne sõbrannalt, kes kutsus mind kohvile, soovides mulle midagi rääkida. Kuna me (kahjuks) selle sõbrannaga polnud kaua kohtunud ja tema toon ei olnud päris "ainult kohvi" toon, aimasin, et selle kutse taga on veel midagi. Minu küsimusele, et "mis värk on?" hakkas ta puiklema ja vastas, et ei saa eelnevalt midagi rohkem rääkida, et pean ise kohale minema.

Tuli meelde kunagi ammusest-ammusest ajast sarnane mälupilt ühest ja ainsast Tupperware koosolekust. Küsisin, et kas ta tahab mulle midagi pakkuda, kas ma pean midagi ostma, sain puiklevaks vastuseks, et ei pea midagi ostma, keegi midagi ei sunni, aga jah - midagi pakutakse, kuid ta rohkem ei saa rääkida. Mõtlesin siis, et ok, kuna pole ammu näinud ja kohustust midagi osta pole, siis läksin külla.

Külas ootas peale minu veel mõni naisterahvas ning oli ka üks "välisesineja" kutsutud, ilmselt vist sõbranna püramiidis paar kohta kõrgemal asuv esindaja, kes siis hakkas meile tutvustama tooteid. Terve tuba oli täis kosmeetikat, majapidamisvahendeid, erinevaid vitamiine ning loomulikult pabertahvel, kuhu sai skeemi sisu kritseldada ning meile ilusti numbreid joonistada, kuidas me jube palju raha teeniksime.

Tooted muidugi olid kõik suurepärase kestusega, reeglina kontsentraadid, nt ostes 1-L puhastusvahendi, saad seda lahjendada veega ja puhastada sellega mitu kuud elamist. Sama kehtis pesupulbrite, hambapastade jms kohta. Kõik tooted olid mõeldud kaua kestma. Kui nüüd õigesti mäletan, siis vist oli miski väike liitumistasu (10-20 eurot äkki?), kuid et teenida paljulubatud ilusat raha, pidi koguma ostusummade pealt iga kuu teatud arv punkte (äkki oli 200?), mis aga omakorda tähendas igas kuus päris suurt summat, mida ma tavaelus ei kuluta vast poole aasta jooksul ka oma majapidamises.

Sealhulgas pidin leidma "järeltulijad", kes samuti ostavad sama summa eest. Ja tekkis üks suur küsimus mul endal, et mida kuradit ma ostan iga kuu sellise summa eest, kui kõik asjad kestavad jube kaua?. Noh ja siis muidugi räägiti iganädalastest koosolekutest, konverentsidest, kus esinevad juba hästi teenivad inimesed, kus mängib muusika, inimesed tantsivad-laulavad ja on muidu eestlasele ebaloomulikult sõbralikud ja rõõmsameelsed. Lubasin, et mõtlen, kuid mida rohkem mõtlesin, seda kindlam olin oma "ei"-vastuses.

Järgmisena helistas mulle kuu-paari pärast teine sõbranna, kelle vestlus algas sarnaselt kui eelmises loos: tule külla, kutsun sind kohvi jooma. Süda aimas, et selle taga on jälle midagi analoogset, kuid selle sõbranna puhul mõtlesin, et kui tema millegagi tegeleb, siis peab see seda väärt olema. Otsustasin, et lähen kuulan ära ja olen avatud. Teemaks sai Zinzino kohvimasin ja kohvikapslid. Kohvisõbrana meeldis mulle selle toote sisu palju rohkem ning soodsama lihtsama masina lunastus ca 500 euro eest (sh stardipakett erinevare kohvide jm-ga) ei tundunudki väga utoopiline, kuna kodus endal selline moodsam kohvimasin puudus.

Loomulikult võinuks ka 500-1500 euro eest kaks masinat või siis kallimad masinad soetada. Kaalutlesin, et tõenäoliselt on tutvusringkonnas veel inimesi, kes tahaksid masinat osta. Ainus, mida mitte-müügiinimesena pelgasin oli see, et ma ei näinud end rollis, kus käin tuttavatele-sugulastele tooteid aktiivselt pakkumas või et kutsun neid enda poole "kohvile". Skeemi osas pidin leidma 5 inimest, kes ostavad masina ja hakkavad iga kuu tellima vähemalt ca 25 euro eest kohvikapsleid nö otsekorraldusena, sest mujalt neid ei saa kui Zinzinost. Ning lisaks pidin leidma 2 "partnerit", kes leiavad omakorda endale 5 ostjat ja 2 partnerit, kes leiavad omakorda jne...

Partnerite ja nende partnerite pealt oleks hakanud siis teenitavad summad kasvama, mis ulatuses, seda enam ei mäleta (võib-olla pidi allapoole olema 3-5 partnerit tekkinud ahelasse.. et minimaalselt midagi laekuma hakkaks). Kuna kohv maitses väga hea, otsustasin, et lähen ka ühele seminarile või koosolekule, kus siis rääkisid edukad tegelased oma õnnestumisest ja jätsid kõigile mulje, et seda raha on imelihtne teenida ning edu saavutada. Mõtlesin, et .. tõenäoliselt ongi, kui oled müügiinimese närviga ja sul on ekstra vaba aega selleks ning muud tööd pole.

Inimesed olid jälle rõõmsad, kui muusika mängis, oli kõigil kerge tantsunõks puusas. Mõtlesin, et sellises äris osaleda ja tooteid müüa, on need lõbusad-rõõmsad koosolekud ilmselt strateegiliselt vajalik osa, et inimestes motivatsiooni hoida. Mingil hetkel oleksin ilmselt selle toote osas ka lepingu sõlminud, kui ei oleks olnud mu endise töökoha pankrotti, 3 kehva madalseisu kuud ja karmi, kuid loogilist abikaasat, kes mind reaalsusega ikka kogu aeg kostitas. Mida aeg edasi, seda enam sai selgeks, et see äri ei ole minule ja raha ju teenib tegelikult pigem see püramiidi tipp. Siit hoiatus teistele - kellele pärast ülitoredat koosolekut või vahetult peale esitlust leping nime alla topitakse, palun ärge allkirjastage emotsioonide pealt, võtke endale aega ja mõelge kodus kaine pilguga, kui segavast mõjuväljast eemal olete.

Kolmas juhus juhtus umbes samal ajal, kui mul võisid veel mõtted olla Zinzino juures. Nimelt oli eelnev ettevõte, kus töötasin, just pankrotti minemas ning olin uue töökoha otsinguil, et taas ruttu jalule saada. Seega kandideerisin CV-keskuses erinevatele mind huvitavatele ametikohtadele. Olles veel mitte ühtegi kindlat vestlust läbinud, sain kõne ühelt naisterahvalt, kes teatas, et olen oma CV-ga läbinud nende nö "nõuetele-vastavuse" ja kutsuks mind intervjuule.

Kuna proua tundus lõbus ja rõõmus, olin väga elevil. Töökuulutuses oli ettevõtte nimi peidetud ja aadressiks, mille telefonis sain, oli Tallinnas ühe peamagistraali ääres oleva korrusmaja korteri number. Tundus kahtlane, kuid kuna magistraali ääres südalinnas on paljud korterid ilmselt büroodeks ehitatud, otsustasin oma kõhklused kõrvale heita ja ikka minna, hoolimata pankrotimenetluse ülikiiretest aegadest. Kohale jõudes võtsid mind vastu 3 ülemeigitud vanemat prouat suhteliselt pimedas ja kõledas stagna-aja mööbliga varustatud "kontor-korteris" (töökuulutuses lubati mugavat ja moodsat kesklinna kontorit!). Lisaks väljus sealt just üks minust vanem naisterahvas (ca 40a), kes oli suhteliselt ärritunud ja mainis midagi, et et ta ei ole vihane, aga on väga pettunud, et asju ei reklaamita õige nime all.

Esmamulje oli seega igas mõttes väga ebameeldiv ning nähes pabertahvlil miskeid kritseldusi, sain aru, et olen jälle ühe võrgustiku küüsis. Olles viisakas inimene ja kuulates tavaliselt teised ära, otsustasin jääda ja kuulda ära, mida siis seekord pakutakse. Pettumus oli nii suur, et ma isegi ei näidanud mingisugust malbet naeratust või viisakat positiivset entusiasmi "töövestluse" osas üles. Istusin maha, kui prouad läksid teise ruumi "köögi moodi kontori poolele" ja rääkisid omavahel, kes mulle peaks nüüd jutustama, et nad peavad mulle ju nähes mu mitte just lõbusat reaktsiooni üritasid nad puigelda, et "no ei saa nüüd öelda, et... see võrkturundus on... aga no pigem suhteturundus vms". Arvasin siis valjult, et üks ja sama ju mõlemad, millega nad kõhklevalt nõustusid.

Küsisin, et mis firma siis, et pole kuskilt ühtegi nime näinud, mille peale nad muutusid jälle müügiinimesteks, otsisid mulle katalooge jms välja, kust siis lugesin, et Spinglo. Lisaks anti ette mitmeleheküljeline nimekiri, kus olid kõik maailma võrkturundused reas ja Spinglo muidugi TOP1 (allpool Tupperware, Amway ja veel ilmselt sajad ettevõtted). Kuna ma olin juba "kogemustega" võrkturunduses, küsisin ise küsimusi, lastes neil vastata. Samas pean tunnistama, et mind ei huvitanud need vastused, sest olin väga pahane, pettunud ja tige, et pidin oma ülikiiret aega seal sellise jama peale kulutama.

Ei mäleta, ka mis skeem oli, aga idee oli selles, et on veebikeskkond, kust saad tellida kõike eluks vajalikku (toit-riided-tehnika jne), et edaspidi ei pea enam poodi ise minema, saad (loe: turunduse osalisena pead) kõik oma ostud tegema keskkonnas ja selle pealt siis kuidagi teenid. Minu küsimusele, et mitme Eesti kaubandusketiga siis juba lepingud on, et milliste kaupluste tooteid saan osta netist, tuli eisalgu puiklevaks vastuseks: Eeemm... Eestis meil veel ei ole lepinguid.. ja siis kiirelt otsa: Aga me tegeleme sellega ja juba käime läbirääkimisi pidamas! Minu mõtted ilmselt olid: mida kuradit - millest me siin üldse räägime? Ütlesin, et ma ei ole huvitatud, kuna mul on vaja reaalne töö leida, et reaalselt palka saada, mille peale nad siis pakkusid, et no me saame ka alaliselt nö teid tööle võtta nt lepingute sisestajana vms.

Keeldusin ka sellest pakkumisest ning lahkusin nii viisakalt kui see veel peale kõiki emotsioone võimalik oli. Minu lahkudes saabus sinna üks kaunis minust noorem minikleidi ja kontsakingaga malbelt naeratav vene tüdruk, kellele juba mõttes kaasa tundsin, kuid kes teab - võibolla temale see sobis. Mäletan, et lahkusin nii vihaselt ning olin veel ka järgmine päev tige sellise petuskeemi peale.

Õnneks oli järgmine päev tööintervjuu, mis andis mulle mu tänase toreda töö. Tagantjärgi mõtlesin, et kas oleksin võinud sellega tarbijakaitsesse minna? Aga sinna see jäi... Paar kuud hiljem sain kõne ilma tutvustamata: "Kullake, meil on nüüd laupäeval Viru hotellis suur konverents ja seminar, kas sa saad ka tulla?". Mõtlesin, kes see olla võiks ja nuputades välja, vastasin: "Loomulikult, olen kohal". Kõne lõpp. Olen ma jee!

Ja minu viimane kogemus - oli samuti samal ajal kui Zinzino ja Spinglo, ehk ajal, mil otsisin tööd. Sain ühe kandideerimise peale vastuse, et kahjuks meil on kandideeritud kohale juba inimene leitud, aga meil oleks teile pakkuda üht teist tööd. Kuna oli tegemist konkreetse ettevõttega (kellel ka korralik koduleht), siis läksin kuulama, mida pakutakse. Tööotsingute ajal peab ju olema avatud. Miskipärast aga aimasin midagi juba ette ja valmistusin taas võrkturunduseks... Kohale jõudes suunati mind koosolekuruumi koos jälle kolme teise kandidaadiga ning alustati vestlust. Kohe alguses oli meesterahvas avatud, et tegemist on võrkturundusega ja nemad pakuvad imelisi tervislikke mahlajooke Monavelt.

Räägiti siis skeemist. Oluline oli, et teed ka otsekorralduse min. kasti joogi peale kuus (ei mäleta, mitu pudelit kastis oli, aga hinnaks vist kalkuleerisin pudeli kohta ca 7 eurot). Ahjaa, siis ka veel pisiasi, et alguses pidi maksma sisse midagi üle 400 euro, võis ka suurem summa olla?! Ja siis muidugi leiad jüngreid, kes samuti ostaks ja iga ostu pealt siis mina hakkan teenima.

Kui ma ei eksi, pakuti sissemaksuks isegi liisingu varianti, et inimene ikka tooks selle raha ärisse. Seal olin juba suure võrkturunduse kogemusega ning erinevalt teisest kolmest kuulajast küsisin palju küsimusi. Tundisn end juba peaaegu "pädevana". Lubasin koosoleku lõppedes mõelda, ning kadusin sealt, unustades kohtumise ilmselt juba uksest väljudes. Seekord ei olnud tige, kuna olin selleks valmistunud ja ilmselt polnud mul tol hetkel midagi pakilist teha. Paar kuud hiljem sain FB-s endise töökaaslase pojalt sõnumi, kas ma ei taha tulusa äriga tegeleda. Küsisin, kas võrkturundus, vastas, et ei - pigem suhteturundus. Küsisin, kas Amway, Zinzino, Spinglo, Monavie või miski muu? Vastas, et Monavie, et oli ema-isa nõusse saanud, kes siis algkapitali laenasid. Vaesed vanemad.

Selline on minu kogemus selle paljukajastatud valdkonnaga. Olen õnnelik, et olen suutnud endale kindlaks jääda ja emotsioonide põhjal valesid otsuseid pole teinud. Peab vist olema viimase hädas, et loota selle abil raha teenida või on ilmselt liitujatel lihtsalt algkapital varudest võtta ja ei tunta selle "kaotsimineku" pärast erilist kahju. Mõtlesin juba, et kuna neid pakkumusi mulle uksest ja aknast sisse sajab, vist olen sunnitud ikka ühe kasuks valima lõpuks, aga õnneks on nüüd pikk paus olnud ja ilmselt enam ei lähe ka huvi pärast ühelegi koosolekule enne, kui ei tea, mida see endas kätkeb. Seda enam, kuidas kõik teemad juba meedias kajastust on leidnud. Loodan, et need kes veel pole kokku puutunud, loevad uudiseid ja on teadlikud sellest skeemist, kuidas rahast tegelikult enamus siiski ilma jäävad.

Mainin ka ära, et kõik kohtumised toimusid pealinnas ning vahemikus detsember 2011 kuni juuni 2012.

Lisaks märkus, kuna kõik toimus juba suhteliselt ammu ja mul pole enam skeeme ja numbreid kirjas, siis numbrid on ümmargused ja võivad olla ekslikud, kuid suurusjärk peaks olema sama.