Kevade saabumine meelitab mind fotoaparaadiga Rae valla metsi ja põlde mööda uudistama. Selle kõige tärkava looduse, saabuvate lindude ja rõõmsate avastuste juures on muutunud järjest kurvastavamaks tekkinud prügi rohkus. Igal kevadel avanev vaatepilt, mis aastatega hullemaks muutunud – olenemata erinevate projektide raames tehtud teavitustööst.

Kraavid on erilised prahimagnetid. Sealt leidub vana tehnikat, plastikut, tühjad keemia kanistrid, kile on kindlalt igal pool, juhtmeid, ehitusmaterjale ning selle aasta hitt on rehvid, mis on enamasti kahekaupa. Mõni prahitooja on ka väga tõsiselt vaeva näinud, et oma prahti peita ja on selle mõne meetri päris võsa vahele tarinud. Lisaks leidub aeg ajalt kasutatud grilliplatse, kuhu on kõik maha jäetud. Vahel on prügi ka kilekotti kokku pakitud, kuid probleem on see, et koristaja on koju jäänud…

Samas kraavide süsteemis, kus vedeleb prügi, elutsevad meil koprad ja sama põllul avaneb igal kevadel imeline lindude paradiis, kuhu saabuvad väga erinevat liiki linnud.

Kurb on see, et prügi viiakse kohtadesse, kust ei koristata seda ka „Teeme ära“ talgute raames ja kui oleme näinud internetis linde kilekott tiiva ümber vm, siis meil siin endal on metsa all sama tõsine probleem.

Kui keegi hommikul sõidab mööda Tartu maanteed Tallinna poole, siis vahetult enne linna sissesõitu ilutseb lagedal väljal sageli erinevatest kilekottidest vaip - iga mõne meetri tagant on kuhugile jäänud kinni üks kilekotike. See kaob mõne päeva möödudes, kui tuul tugevneb ja tekib taas mingil hetkel. Olen korduvalt kellegi järel sõitnud ja see on pea igapäevane, kui lendab välja mõni joogitops, suitsupakk või toidupakendeid. See aga kõik jääb ju loodusesse – olgu koristustööde raames koristatakse osa ära, aga mis saab sellest mille on tuul juba metsa kandnud?

Prügi jaoks on selleks ettenähtud koht - prügikast või konteiner!

PRAEGU ON SUUR TULEOHT - ETTEVAATUST: iga väiksemgi säde võib tekitada kaose...

Rohkem pilte sellest pühapäevast (nii ette juhtunud prügi, kui muud avastused): https://plus.google.com/photos/104588330704857192014/albums/6007065321973952065?authkey=CNrZ_dOfwIXr6gE