Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust ehk Brexit on rumal, läbimõtlematu ning võrreldav püksi pissimisega – alguses soe ja mõnus ning pärast külm, rõve ja märg. Kui vaadata hääletusprotsente vanusekategooriate järgi, siis noored soovisid Euroopa Liitu jäämist, nähes selles tulevikku, vanem kontingent 40-60 aastased ja üle selle, aga lahkumist. Kahjuks peavad nüüd noored elama vanemate inimeste tehtud rumala otsuse tõttu.

Pole ka imestada Brexitile järgnenud reaktsiooni finantsturgudel. Kukkus nii Briti naela kurss, kui ka Briti aktsiahinnad. See tegelikult näitas seda, et Suurbritannia majandus jäi Euroopa Liidust lahkumise tõttu väiksemaks ja vaesemaks. Järgnevatel aastatel hakkavad tõenäoliselt seal ka palgad vähenema, kuna EList lahkumine vähendas Suurbritannia konkurentsieelist.

Need, kelle arvates on Euroopa Liidu lagunemine hea, mõelgu sellele, miks selline liit üldsegi sai loodud. Aastasadu on Euroopat lõhestanud sõjad. Viimane suurem sõda lõppes 1945. aastal ja selleks oli II maailmasõda. Et taoline koletu asi enam ei toimuks, otsustati luua Euroopas Söe- ja Teraseühendus. Sellest kasvaski hiljem Euroopa Liit välja. Seega, on ELi mõte olnud rahu tagamine Euroopas.

Kui nüüd hakkavad riigid Euroopa Liidust välja pudenema, siis mis võiks juhtuda järgnevatel aastatel? Putin kindlasti hõõrub käsi ja loodab südamest, et Euroopa Liit enda otsa leiaks ja võimust võtaks uuesti Venemaa, just nagu see oli pärast II maailmasõda peaaegu 50 aastat Raudsest Eesriidest idapool.

Ka ei ole Brexit mingi rõõmusõnum Balti riikidele, kuna see näitab, et Euroopa Liit pole enam liit, kuhu tahetakse astuda, vaid sealt tahetakse ka ära minna. Liitusime ju ELiga lootuses saada paremat tulevikku, turvatunnet ning jõuda lääne elustandardile järgi. Kurb päev igatahes täna.