Korteri liisimiseks raha ei kogune, sest kuu lõpuks on parimal juhul arvel 60 eurot.
Sõidukit liisida ei saa, tuleb leppida vanema masinaga. Mis võtab rohkem kütust, vajab remonti ja hooldust. Toidule kulub ligi 310 eurot kuus, mis on mõnele pool palgast.

Kütusele kulub ligi 230 eurot, mistõttu ei ole otstarbekas rentida ega liisida korterit kuna kulu oleks 70 eurot suurem. Kütuseaktsiis, väärib mainimist on 45-47% kütusehinnast.

Kütuseaktsiisist tuleneb näide, et riik tõstab kütuseaktsiisi. Inimestel jääb üha vähem raha kätte enda elukoha soetamiseks või rentimiseks. Seetõttu ei ole võimalik vahetada elukohta töökohale lähemale.

Sigaretipakk, mis muidu maksab poes 3.30eur oleks ilma aktsiisita 1.5eur. Kuna inimesed on stressis ja tüdinenud ning kohe kindlasti suitsetamist maha ei jäta nagunii maksavad nad ühe pakki päevas tehes riigile 54.55% ehk 55.8 eurot.

Sünnipäevi vist ei hakkaks mainimagi, kohe kui alkoholi ostad oled alkohoolik sest maksta tuleb aktsiisi. Hektoliitreid ei hakanud arvutama..

Eestis on ligikaudu 1 310 000 elanikku. Meie riik ei ole samasuur kui on naaberriigid ometi eeldatakse sama suurt või suurematki tulu. Sealjuures väikeriigil kas just on vaja nii palju riigijuhte?

Iga inimene maksab 33% sotsiaalmaksu ja 20% tulumaksu.

Lihtne arvutus ütleb, et inimesed saaksid 600 euroselt palgalt kätte 242.19 eurot + 107.50 eurot = 349.69eur. Mis oleks ühtlasi piisav rentimiseks või korteri liisimiseks. Ühtlasi jääb üle ka kütuseraha mille saaks suunata auto rentimisse.


Palju siis riik saaks raha rohkem?

Inimene ostab liisingusse korteri, sellelt läheb hetkega riigile raha 20% käibemaksu, ütleme nii 95 000 eurone korter. 15 833 Eurot kohe riigi kukrusse. Inimene ostab sõiduauto liisingusse, sellelt läheb hetkega riigile raha 20% käibemaksu, ütleme nii 27 000 eurose auto. 4 500 Eurot kohe riigi kukrusse.

Kokku riigi tulud hetkega 20 333 eurot, ühe inimese pealt. 20 333 / 349.69 Ehk kaetud on 58 kuu tulu ja sotsiaalmaks. See on 4 aastat ja 8 ning pool kuud.

Sõiduautosid ju vahetame, need müüakse edasi ja soetatakse uued. Igal korral aasta ja kuu jagu käibemaksu. Ei vääri märkimata jätta, et kogu raha oleks pidevas ringluses, inimestel oleks raha rohkem ja noored ei elaks koos oma vanematega või ilma rahata kallimaga kahe peale renditud või liisitud korteris.

Tuleb ju osta ka riideid, jalatseid, mööblit, arvuteid, telefone ja tasuda ka kõiki teenuste arveid. Riik ei saaks vähem raha kokkuvõtlikult kui raha läheks ringlusesse majandus elavneks, palgad oleksid suuremad ja riik ilmselt teeniks kordades rohkem tulu sest raha käiks ringi ja sama raha eest makstakse korduvalt samu makse.