Samuti nagu oli uudistest kuulda, väheneb ravimitoetus, mis tähendab, et teatud ravimite eest tuleb minu andmeil hakata rohkem maksma´. Kui suur on tõus, seda veel ei tea ja mis ravimeid see täpselt puudutab.

Kuid tahaksin anda oma vaatenurga ja hinnangu põhjusele, miks on meie haigekassa miinustes.

Mõtleme nüüd natuke sellele, mil moel on meie meditsiinisüsteem üles ehitatud. Haiglad on tehtud ettevõteteks, mis saavad kasumit, perearstid on tehtud ettevõtjateks, kes peavad ise majandama. Nii saavad nemad kasumit. Meenutame kasvõi seda kuulsat lugu, kus oli nimekiri perearstidest, kes on kõige suuremat kasumit saanud. Samuti makstakse kinni mitmete erahaiglate raviarveid, kuid erahaiglad ilmselgelt võtavad niigi kasumit.

Nüüd tekibki küsimus, miks on meie meditsiin üles ehitatud kasumi peale? Miks meie haigekassast arvestatav % raisatakse kasumite peale? Kogu haigekassa raha peaks minema inimeste ravimiseks, mitte kellegi taskusse kasumiks, see peaks olema selge eesmärk. Meie tööandjad maksavad meie pealt suurt sotsiaalmaksu 33%, see sisaldab ka väga suures osas ravikindlustust.

See on ju täiesti haige, et praegusest süsteemist lähevad miljonid haigekassa rahast kellegi kasumiks. Ehk tuleks ka haigekassa majandamine üle vaadata, kui mõistlikult nad raha tegelikult kasutavad? Mille peale kulutatakse ja mis palku saavad erinevad ametnikud?

Haiglad tuleks 100% riigistada ja teha mittetulundusühinguteks. Samamoodi tuleks perearsti 100% riigistada ja liita haiglatega.

Ehk siis mitte mingit kasumit ei tohiks olla, kogu raha peaks minema inimeste raviks. Lihtsalt hakataks arvestama ravikulusid ja kirja panema, kui palju mida kulus ja selle maksumus kirja, pluss siis palgad, mis peavad jääma mõistlikkuse piiresse ja mitte mingit kasumit. Mitte mingeid suuri preemiaid kõrgetele töötajatele.

Kogu asjal peaks olema peal korralik kontroll, mis kontrollib raha mõistlikku kasutamist. Perearstide juurde tagasi tulles, arstide asi ei ole mitte olla firmajuhid, vaid arstid ja muu ei peaks olema nende probleem ega asi. Perearstidel peaks olema kindel kuupalk ja kogu moos.

Olen täiesti kindel, et kui kaoks ära see kasumimajandus ja tekiks suurem kontroll, kuhu kulutatakse meie haigekassa raha, siis saaks puudujääk 100% kaetud ja veel pealegi.

Loodan tõsiselt, et mõned inimesed hakkavad selle peale nüüd mõtlema.