Arenenud maailmas pole mitte kusagil nii, et maksukoormus on protsentuaalselt sama nii 500 kui 5000 eurot teenival isikul. Võis ju kokku leppida, et riiki ei pea ülalpidama madalapalgaliste maksudega. Kindlasti pole kõik madalapalgalised, kuid kõrgema sissetuleku saajaid on nii vähe, et nende poolt tasutud maksud on marginaalsed. Seega on vaja proportsiooni muuta - Eesti on valinud viisi, et vabastame madalapalgalised tulumaksust. See on hea variant, kuid parem oleks olnud tõsta miinimumpalka, siis oleks maksulaekumised tõusnud radikaalselt. Mindi teist teed, no hea küll.

Kurb on, et vana maksusüsteemi pooldajad peavad inimesi idiootideks. Kuidas muidu suhtuda sellesse, et tõepoolest serveeritakse uut süsteemi, kui raketiteadust. Selle asemel võiks ju teavitada inimesi, kuidas uue süsteemiga hakkama saada. Midagi keerulist ju pole. Põhimõtteliselt on kaks varianti:

1) teed avalduse, et rakendada maksuvabastust täies ulatuses. Järgmisel aastal deklareerid tulu ja maksuamet arvutab välja, palju juurde maksad.
2) teed avalduse, et maskuvabastust ei rakendata. Võrreldes tänase süsteemiga midagi ei muutu, järgmisel aastal deklareerid tulu ja kui max piir pole ületatud, siis maksuamet arvutab ise välja, palju sulle raha tagastab.

Mis siin keerulist on? Terve arenenud maailm ju nii käitub ja usun, et ka selle süsteemi juurutajad pole seda kõike oma peaga välja mõelnud.

Lõpetuseks: kas 650 euro brutopalga saajate jaoks on see lisanduv raha (50 euri kuus?) mitte midagi? See on sisuliselt 10-12% netopalgast. Lugupeetud eurosaadik võiks ju proovida ka nii elada. Ja siis "ühetaolist" maksusüsteemi edasi kiita.

Pigem soosib uus süsteem just ausa palga maksmist, kuna kasu pettusest ju väheneb. Meie ühetaoline maksusüsteem on viinud meid olukorda, kus 25 aastat peale iseseisvumist on meie keskmine palk 3x väiksem kui Skandinaavias. Mitte 3% ega 13%, vaid 300%. Lisaks HIV, narkosurmades konkurentsitu esikoht, meeletud kahjud alkost. Sealsamas väga jõukas ettevõtjate kiht, kes müüvad elutähtsaid teenuseid siseturule - soojus, vesi, ravimid. Miks nii?

Kui oleks piirid kinni, oleks juba ammu revolutsioon, kuid kuna inimestel on võimalik lahkuda, siis pigem kasutatakse seda võimalust. Revolutsiooni ei sünni, kui on muud võimalused. Tänaseni on see võimalus olemas olnud - uus valitsus annab lootust, et midagi ehk muutub.

Hea lugeja! Kuidas suhtud sina maksumuudatustesse? Jaga oma arvamust aadressil rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis!