Samas on tegu naiste esimese iseseisva ettevõtmisega ning seepärast ei tundu mõistlik liigset riski võtta.

Ringi jalutamine ja linna avastamine on mind Kampalaga palju rohkem tuttavaks teinud ning see rõõmustab. Julgen rohkem boda-juhtidega kaubelda, sest tean, kui kaugel mingi linnaosa on ja kui palju raha sinna sõitmise eest maksta võiks. Muidugi alustavad nad alati kõrgema hinnaga ja üritavad kesklinna puhul seletada, et on palju ummikuid jne, kuid ebanormaalselt kõrge hinna puhul vaatan mõnikord lihtsalt neile otsa ja ütlen: “Olimba, ssebo.” (Sa valetad, härra). See ei kõla ehk eriti sõbralikult, kuid selle peale tavaliselt naerdakse ja öeldakse, et ei valeta midagi, kuid pakutakse juba natuke madalamat hinda.

Teise olulise asjana lasin füüsilise erivajadusega naiste projekti jaoks flaiereid printida. A7 suurusega flaierid disainis samuti vabatahtlikuna Ugandas käinud Aliine Lotman (suur aitäh!) ning nende printimine oli omaette tore kogemus. Kampalas on üks tänav, kuhu on kokku kogunenud kõik trükikojad, graafilise disaini stuudiod ja kontoritarvete poed — see on Nasser Road. Olin eelnevalt uurinud, kus varem flaiereid prinditud on ning leidsin üsna kiiresti tänaval sildi Media Focus. Sammusin trepist üles, kus leti taga istuv mees mulle teatas, et Gina (kõrval arvutilaua taga toimetav naine) aitab mind kohe ja võttis USB-pulga, et failid arvutisse ümber tõsta.

Seejärel pidi natuke aega ootama, kuni Ginal minu jaoks aega tekkis. Paari liigutusega paigutas ta flaierid õigesti A4 lehe peale, lasi algselt proovilehe välja printida, et kontrollida, kas mõlemad pooled on kohakuti. Kuna hetkel veel ei tea, kus uus pood asuma hakkab, siis printisin ainult mõned flaierid: 7 lehte, igaühel 8 flaierit, hind kokku 5600. Natukene kummaline oli see, et küljendus tehti ühes kohas, kuid printimas käis Gina kuskil 2 tuba edasi, kuid tähtis on, et tehtud sai.

Veel oli vaja flaierid õigesse suurusesse lõigata. Selleks suundusin kaks korrust alla, kus suurtes ruumides undasid trükimasinad, koridor oli lõigatud paberi tükke täis ja töölised kandsid usinasti valmis trükiseid pakkidena ringi.

Õige inimese leidmine käis nagu ikka — küsi ja sind juhatatakse kohe ühe tuttava juurde, kes just sinu jaoks vajalikku teenust osutab. Nõnda maksin 2000 šillingit ning minu 7 paberilehte lõigati hiiglasliku elektrilise paberigiljotiiniga õigesse suurusesse.

Reedel käisin veel korra samas kohas Bluesky kooli jaoks infolehti trükkimas ning siis oli kõik juba kärmem ja lihtsam. Seekord polnud Ginal aega ja ta juhatas mind kohe paar poekest edasi kohta, kus eelmine kord lehed välja prinditi ning sealne töötaja küljendas ja sättis paika ja printis vajaliku arvu lehti välja. Lõikamiseks leidsin mulle tuttava mehe juba ise üles.

Arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse valdkonnas tegutsev MTÜ Mondo lähetab kuni 2015. aasta lõpuni Välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi projekti raames Aafrikasse ja Aasiasse 18 oma ala kogenud eksperti, kes 2-6-kuuste lähetuste jooksul panustatavad koostööpartnerite projektide arengusse.