"Eesti rahvusputukaks võiks olla sipelgas – palukuklane ehk Formica polyctena. Sipelgate ühiskonda, tarkust, oskust, tööjaotust ja töökust olen alati imetlenud. Palukuklane on kõigile tuttav ja Eestis arvukas ning laialt levinud. Eesti on sipelgapesade arvukuse, suuruse ja kõrguse poolest Euroopa ja maailma üks rikkamaid," teab üks lugeja rääkida.

"Töökas meemesilane," arvab teine.

"Kas sa ka tead, et meemesilane teeb tööd ainult kaks tundi päevas. Kui palju eestlasi saavad endale seda lubada?" küsib kolmas.

"Ikka mesilane. Suur hulk töökaid ja usinaid, kes töötavad vaid toidu eest. Ära väsides ei lubata rahulikult koju jääda, vaid jääd põõsa alla surema. Hulk isendeid, kes elavad teiste kulul ilma lillegi liigutamata, süües ja magades. Siis veel "rikaste ja ilusate" väljasõit kord aastas. Sarnasust kui palju!" leiab üks kommenteerija.

"Ei sobi! Mesilane ja sipelgas on sotsiaalsed putukad, eestlane on aga maarahvas ja talud üsteisest kaugel, mitte ridakülad nagu Venemaal. Meie hoiame eraldi," tuletab lugeja meelde.

"Herilane võiks olla, see iseloomustaks kõige paremini eestlaste iseloomu."

"Lepatriinu on selline lahe punane mutukas, kes toob naeratuse näole oma ootamatu kohalolekuga või suvel aialauale lennates."

"Sirelane võiks olla kindlasti Eesti rahvusputukas. See näeb välja veidi herilase moodi, aga igati kasulik tegelane lehetäide hävitamisel. Ilmub looduses märgatavamaks suve teises pooles. Kui tõstad näpu püsti, siis tuleb sirelane mõnusalt näpule, nagu oleks kodustatud putukas. Tõeliselt intelligentne ja armas tegelane. Kasulik ja vahva. Lapsest saadik on juba minu lemmikuks."

"Kimalane on tore tegelane. Kes teda jälginud, teab."

"Vahest ehk kilk – istub soojas ahjupraos, pole teist õieti nähagi, aga lärmi lööb taevani."

"Mulle meeldiks kangesti kiil rahvusputukaks. Lapsepõlvest mäletan, et kuumal suvepäeval võtsid lehmad sabad selga ja panid veekogu poole liduma. Siis ütlesid vanainimesed, et loomad jooksevad kiili. Kiil on väga ilus putukas. On lihtsalt tore tema tegemisi jälgida. Mulle tundub, et viimasel ajal on neid kuidagi väheks jäänud."

"Parm – neid on kõik kohad täis."

"Puuk loomulikult. Parm on maalähedane, aga joonduda tuleb eliidi järgi."

"Milles küsimus? Puuk ikka! Teoreetiliselt peaks vist küll mitte putukas vaid ämblikuline olema, kuid nii kaua kui on olemas poliitiline tahe..."

"Kui jälgida rahva käitumist ujulates, siis ilmselt porikärbes, mingi amfiibne vorm näiteks."

"Vesikirp – liigub veepinnal nagu Jeesus, ristirahvale omaselt."

"Koi – eestlane suht kitsi ju."

"Pakuks hoopis vaablast – tegutseb vaikselt omaette ja igale poole ei kipu trügima."