"Segadust tekitab hiljutine liikluskorralduse muutus Tallinnas Kopli-Telliskivi ristil, kuhu suunduvad nii Kopli poolt tulevad kui ka Balti jaama poolt liikuvad autod, mis keeravad mõlemad Telliskivi tänavalt. Kummal liiklejal on eesõigus?

Ise olen arvanud, et Kopli poolt mööda Kopli tänavat liikleval autojuhil, kuna sooritatakse ju parempööret. Auto, mis tuleb Kopli tänavalt Boheemi kohviku poolt, sooritab vasakpööret ja vasakpöörde sooritaja peaks minu teadmiste kohaselt olema alati viimane, kes tohib liikuda.

Ometi, minu igapäevase marsruudi korral, kus mina lähenen ristmikule Kopli poolt, sõidetakse Boheemi poolt julmalt ette, nagu oleks neil eesõigus. Lisamärke seal ei ole, et kes kellele teed peab andma. Oleks tore, kui meediast käiks antud teema läbi ning inimesed teaksid, kuidas oleks õige käituda. Imestan, et seal ei ole juba kokkupõrget toimunud. Või olen asjast valesti aru saanud?" küsib lugeja

Küsimust täiendas teine lugeja:

"Teine asi on probleem, et Kopli poolt tulijad ei pääse muidu Balti jaama poole edasi kui peavad Rimi hoovis silmuse sõitma või sealsamas ristmikul keelatud manöövri sooritama. See on totter juba seepärast, et ligi pooled Kopli poolt tulijad tahavad Balta poole edasi sõita ja nii käibki seal debiiilne vingerdamine.

Olukorra lahendaks fooriga reguleeritud ristmik, mis lubaks ka Kopli poolt tulijatele otse sõidu Balta poole. Enamik liiklejaid ei oma eeskirjadest ega nende loogikast mingit aimu ja on seal ristmikul hädas – lasevad püksi, kangestuvad ja ei tee midagi, ummistades ristmiku.

Asi on selles ka, et Kopli poolt tulija ei näe, kas teiselt poolt tulijal on ehk eesõigusmärk ja tema poole unustati võib-olla paigaldada. Kuna säärased unustamised on sagedased, siis ongi inimesed ettevaatlikud, kui näevad Boheemi poolt tulijate enesekindlust sääl ristmikul eeskirju rikkudes ja neile ette sõites."

Teemat kommenteerib Tallinna Transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa:

"Liiklusseadus sätestab mitmeid üldreegleid, sealhulgas ka üldised teeandmise kohustused, mida eraldi liiklusmärkidega ei reguleerita. LS § 17 lg 5 p 5 kohaselt on juht kohustatud teed andma juhi suhtes paremalt lähenevale või paremal asuvale sõidukijuhile, kui sõidukite liikumisteed lõikuvad – parema käe reegel.

Antud juhul lõikuvad Kopli tänavalt Telliskivi tänavale sõitmisel kesklinna ja Kopli poolt sõitvate sõidukite liikumisteed. Kuna kesklinnast liikuva sõiduki suhtes jääb liikumisteede lõikumisel Kopli suunast liikuv sõiduk paremale, siis peab kesklinnast tulev juht andma teed Kopli poolt sõitvale juhile – parema käe reegli järgi.

Tähelepanu vajab kindlasti asjaolu, et sõidukijuht peab teed andma esmalt trammijuhile, kui sõiduki ja trammi liikumisteed lõikuvad. Kui trammile on teeandmise kohustus täidetud, siis sellele järgnevalt toimub tee andmine vastavalt kirjeldatule sõidukite (mitterööbassõidukite) juhtide poolt omavahel.

Sujuva ja häireteta liikluse huvides ei saa alati kõikidelt tänavatelt kõiki võimalikke pöördeid ja sõidusuundi võimaldada. Koplist Balti jaama sõitmiseks tuleks valida aegsasti selleks sobilik marsruut ning kasutada selleks näiteks Tööstuse-, Niine-, Põhja puiestee-, Suurtüki- ja Toompuiestee tänavaid või Tööstuse-, Niine-, Põhja puiestee- ja Kopli tänavaid – sõltuvalt sellest, kummale poole jaamahoonet sõita soovitakse.

Optimaalne ja ohutu teekond ning mõistlik ajakulu vastavalt oludele on võimalik siis, kui teekond on enne juhtima asumist läbi mõeldud. Siis jäävad ära ka täna liikluses sagedasti nähtavad vaheletrügimised valede sõiduradade valiku tõttu.

Teostades igapäevaselt elavas liikluses vaatlusi ning lugedes esitatavaid küsimusi ilmneb, et paljud juhid ei tunne või on unustanud kõige elementaarsemadki liiklusreeglid. Iga elementaarseid liiklusreegleid mitte tundev juht liikluses on aga potentsiaalne oht teistele liiklejatele.

Küsimuses kirjeldatud olukorrast ajendatuna on ilmselt vajalik meenutada ka liiklusreeglit, et kui juht ei tea, kas ta sõidab pea-, sõidueesõigusega või kõrvalteel, peab ta tegutsema arvestusega, et asub kõrvalteel ning seetõttu on tal ka kohustus anda teed.

Soovime meeldivat ja ohutut liiklemist!"