Evelin Ilves ei ole süüdi kellegi hädades ega selles, kuidas mõni pereema end tunneb. See on ju selle pereema enda tõlgendus ning arusaam asjadest, mitte meie esileedi oma. Pereema pessimism, mitte Evelin Ilvese. 

Kuna Lembekas kirjutas teemal viinerid vs liha, lisan sel nädalal mõned liha sisaldavad retseptid. Jahu, tärklist ja kondimassi pole mõtet kalli raha eest osta kui liha kilohind on sama või odavamgi. Ka ajanappus pole nende retseptide puhul vabanduseks – enamik neist valmivad sama kiirelt kui viineritest valmistatud kaste koos kartulitega. Ainus vabandus on laiskus.

Veidi vähem virisemist ning rohkem tegutsemist, kuna elus ei ole asjad alati must-valged, vaid värvilised!

Hakklihakaste:

Vaja läheb: 250g hakkliha (kõige tervislikum valik odavama klassi hakklihadest on kanahakkliha), 1 suuremat sibulat, jahu, veidi piima või hapukoort, soola ja pipart. Kui on kanahakkliha, siis ka 1tl õli praadimiseks.

Tee nii: pruunista hakkliha pannil koos sibulatükikestega (võtab maksimum 10min), lisa jahu ja vesi ning piim või hapukoor. Sega ja lase korraks keema. Tuleb jälgida, et samal ajal hoolikalt segad. Lõpus lisa soola ja pipart.

*Kui riivida praadimise ajal hakkliha sisse 3 porgandit, saab toit tervislikum, toitvam ja põnevam. Erinevate aedviljade lisamisega saab hakklihakastmele lisada väga erinevaid maitsenüansse. Tuleb ainult katsetada!

Kui valmistad kastet korraga suurema koguse lahjendades seda jahu ja veega, saab seda süüa ühel päeval näiteks kartuliga ning teisel päeval makaronidega või riisiga.

Maksakaste:

Vaja läheb: 250g maksa, 1 suur sibul,  jahu, hapukoort või piima ning soola ja pipart, 1tl õli.

Tee nii: lõika maks peenikesteks ribadeks ja prae pannil. Praadimise lõpupoole lisa pannile sibulakuubikud. Lisa jahu ja vesi ning piim või hapukoor. Kõige lõpus sool ja pipar.

Tee jällegi kaheks päevaks – ühel päeval saab süüa kartuliga ja teisel päeval makaronidega.

Räimevorm:

Vaja läheb: 600g räimefileed (1kg räime), 2tl soola, klaasitäis 35% koort (võib asendada piimaga), 1 suur sibul, pipart ja soola. Kui on, siis ka hakitud peterselli ja tilli. Vormi määrimiseks veidi õli.

Tee nii: võta vorm ning määri õliga õrnalt kokku. Raputa põhjale 1tl soola. Rulli räimefileed kokku, nahapool väljapoole ja säti kõrvuti vormi põhjale. Peale riputa sool ja pipar. Sega maitseained koorega ja kalla räimed selle seguga üle. Küpseta ahjus 250 kraadi juures pool tundi.

Serveeri keedetud kartulitega.

Kanasupp:

Vaja läheb: 4 kanakoiba, 7 keskmise suurusega porgandit, 10 kartulit, pool klaasitäit riisi, 2 puljongikuubikut.

Tee nii: pane kanakoivad koos porgandite ja kartulitega suurde potti keema. Lisa ka puljongikuubikud. Kui kanakoivad on umbes pool tundi keenud, võta need välja ja paned jahtuma. Pane supi sisse ka riis ning samal ajal noki liha kontide küljest ning paned supi sisse tagasi. Kui riis on pehme, on supp valmis. Sellest kogusest jätkub olenevalt perest 2-3 päevaks.

*Et supp liialt ära ei tüütaks, võib teisel päeval supi sisse lisada näiteks veidi porrut või sellerit. Kellele meeldib väga paks supp, võib lisada supi sisse ka kapsast või makarone.

Kapsahautis hakklihaga:

Vaja läheb: 250g hakkliha, 1 valge peakapsas, soola ja pipart.

Tee nii: pruunista hakkliha pannil, samal ajal tükelda kapsas ning pane vähese veega potti hauduma. Veidi enne kapsa pehmeks haudumist lisa hakkliha ning maitsesta kogu hautis soola ja pipraga.

Serveeri keedetud kartulitega.

*Kusagil pole öeldud, et kapsahautises muid juurvilju olla ei tohiks. Katsetage riivitud porgandiga või lisage põnevat maitset paari viilu juurselleriga.

Kanafilee riisiga:

Vaja läheb: 400g kanafileed, 500g riisi, pool purki kookospiima, natukene kappareid (võib asendada näiteks marineeritud kurgist lõigatud kuubikutega), 1 puljongikuubik.

Tee nii: keeda riis poolpehmeks. Samal ajal lõika kanafilee ribadeks ning pruunista mõlemalt poolt. Pane riis ja kanafilee ahjuning vala peale kookospiima ja puljongi segu. Lisa maitse järgi kappareid või marineeritud kurgi kuubikuid ja tõsta tunniks ajaks ahju 180-kraadi juurde.

*Kookospiim ei ole siin kohustuslik, kuid selle eemaldamisel peaks ära jätma ka kapparid või marineeritud kurgi.

Ühepajatoit:

Vaja läheb: pool kaalikat, 7 porgandit, maitse järgi kartuleid, 1 valge peakapsas, 1 suur sibul, 300g tükeldatud sealiha, soola ja pipart.

Tee nii: pruunista lihatükk suure keedunõu põhjas. Lisa poolteist liitrit vett, tükeldatud sibul ja kapsas. Hauta madalal kuumusel 30 minutit. Lisa 1tl soola, juppideks lõigatud porgandid ja tükeldatud kaalikas ning hauta veel umbes 20min. Lao köögiviljade peale kooritud ja tükeldatud kartulid. Lisa veel väheke soola ning musta pipra terad. Hauta veel 20min või kuni kõik ained on pehmed.

Jätkub kaheks päevaks.

*Ühepajatoitu võib vahelduse mõttes teha ka kanalihast.

Hakklihasupp:

Vaja läheb: 250g hakkliha, pool kapsast, 5 riivitud porgandit, maitse järgi kartulit, 1 puljongikuubik.

Tee nii: pruunista hakkliha pannil, samal ajal tükelda kapsas, porgandid ja kartulid ning pane koos puljongikuubikuga potti keema. Kui hakkliha valmis, lisa see ülejäänud ainetele ning keeda kuniks juurviljad on pehmed.

*Kui lisada rohkem juurvilju, saab sellest toitva pajaroa.

*Kui probleemiks on ajanappus, siis saab juurviljad asendada meelepärase külmutatud aedviljade seguga. Neid saab ka ise puhkepäeval sügavkülma valmistada.

Ahjukartulid lihaga:

Vaja läheb: kartuleid, iga sööja kohta üks paras tükk pekist liha,  1 sibul, küüslauku, sool ja pipar.

Tee nii: lõika kartulid viiludeks ning pane ahjuvormi. Pruunista lihatükid mõlemalt poolt ning pane seejärel sibul ja küüslauk koos lihaga kartulitele peale. Lisa ka sool ja pipar. Lisa ka paar klaasitäit vett. Olenevalt lihast hoia ahjus 180-200 kraadi juures 1h-1,5h.

*Seda toitu võib teha tegelikult ükskõik, millise lihaga. Kui liha pole piisavalt pekine, siis tuleb lisada veidi õli.

Plov

Vaja läheb: 200g liha, 4-5 porgandit, 1 sibul, 500g riisi, 1 väike purk tomatikastet.

Tee nii: prae lihatükid pannin pruuniks. Lased samal ajal potis vee keema ning lisad sinna liha, riivitud porgandid, tükeldatud sibula ning riisi. Kui kõik on valmis, keerad tule alt ära ning segad hulka tomatikastme.

Järgmisel nädalal uued nipid!