Seda ma täna hommikul tegingi, kuigi pean tunnistama, et oli väga piinlik — kas tõesti lastehaiglasse peaks pöörduma palavikuga köhiva lapse pärast? Tundub, et riigi jaoks on see väga kulukas variant, kuid mida muud mul teha oligi? Ma ei taha päevagi viivitada kui peaks selguma, et lapsel on vaja antibiootikumiravi või teha röntgen.

Esiteks tahaks, et laps saaks ruttu terveks ja teiseks — töölt ei saa ära jääda.

Pean tunnistama, et oleme käinud haige lapsega lastehaigla vastuvõtus varemgi ja pole kunagi kahetsenud. See on Eestis üks kindlamaid kohti, kus alati kvalitatiivset abi saab. Arstid on meeldivad ja põhjalikud.
Aga — mis mind täna ootas ees? Olgu etteruttavalt öeldud, et veetsin seal oma kolme-aastase püsimatu põnniga täpselt kolm tundi, saime korraliku ülevaate lapse haigusest ning kõige selle eest olin sunnitud maksma auto parkimise eest 35-eurose trahvitšeki.

Pean ütlema, et mul oli väga valus seal istuda ja vaadata neid kahvatuid väikelapsi vaevatud emade kaenlas. Kolm tundi olin ma sunnitud vaatama, kuidas üks kahvatu väikemees öökis järjekorras ja kuidas isa teda kantseldas. Et parkimise eest mitte trahvi saada, jooksis see isa iga tunni järel sviitriväel 14 kraadisesse külma talve ja kruttis kella edasi. Mina oma last üksi jätta ei saanud, ja mina oma auto parkimiskella edasi keeramas ei käinud. Seega oli trahv mu oma viga.
Olin sunnitud kuulama ühe väikse tüdruku hala kõhuvalu üle ning tema ema vaagimist, et äkki oleks pidanud kutsuma ikka kiirabi?

Olin sunnitud kuulama iga teise lapse juttu, et ta tahab juua — aga kust? Minna poodi ja kaotada oma järjekord?

Ma ei räägi sellest, et kolme tunniga läheb isegi haigel lapsel igavaks — esimese tunni vaatate akvaariumis kalu, teise tunni vaatate aknast välja ja kolmanda tunni… olete sunnitud kuulama lapse vingumist.

Mulle tundub, et midagi on vaga valesti meie haigete laste raviga. Miks ometi peab palavikuga laps ise arsti juurde minema, miks ei tule arst tema juurde? Miks ei ole seaduses kirjas, et perearstikeskuses peab olema nädalavahetusel valvearst?

Kui ma ära tulin, jäi minust maha üksteist haiget last.