Tihti on vanemad tööga nii hõivatud, et neil jääb oma laste jaoks vähe aega. Jääb vähe aega, et selgitada lastele juba varases eas, miks ei tohi nooremat õde või venda lüüa, miks ei tohi olla vägivaldne.

Tavaline on, et 10-aastane laps on mõne tunni noorematega üksinda kodus. Aeg läheb edasi ja kõigil on välisukse võti ning vaba pääs minna ja tulla, millal tahavad. Vanemaid pole nagunii kodus, eriti, kui töötatakse vahetustes, mistõttu pole ka mõnel ööl nädalas kedagi kodus. Pole kodus ka vanemaid sugulasi või lapsehoidjat, sest vanemad ei pea vajalikuks kedagi selleks puhuks koju kutsuda või pole võimalust.

Siinkohal ei taha ma öelda, et kõik lapsed, kes vahel üksinda kodus, pätiks lähevad. Ainult need, kes ei ole aru saanud vägivalla kasutamisest ja mittekasutamisest. Arvan, et last peab pidevalt kasvatama ja elutõdesid õpetama. Ei piisa, kui korra 5-aastasele selgitada, et löömine tekitab valu ja nii ei tehta. Selleks on vaja võtta aeg maha. Ma saan aru, et lapsevanemad tahavad end teostada, nad ei suuda 100% kogu aeg lastele pühenduda. Ilus tahetakse samuti välja näha ja istutakse tunde ilusalongis. Vahel on tunne, nagu ei saaks mõned lapsevanemad aru, et nad ei ole enam vallalised 20-aastased, kes aega ainult enda jaoks kasutada saavad. Nüüd on neil järelkasv, kelle eest hoolitseda.

Niisiis tundubki, et pere on normaalne, lapsed on söönud, ilusad riided seljas, kooliasjad alguses enam-vähem korras, laps areneb normaalselt, käib koolis, mängib arvutimänge jne. Just, arvutimänge. Kui lubada lapsel mängida vägivaldseid mänge, tasuks selgitada, et see on ainult mäng, et päriselus ei tohiks imiteerida peksmist ja kaklust. Kui laps saab aru, et see on ainult mäng, on ta valmis sellist mängu mängima. Miks muidu on mängudel vanusepiirangud peal. Piirangud, millest väga ei hoolita. Mõnel juhul moondub lapse psüühika ja ta arvab, et arvutimängude vägivald sobib igapäevaellu. Lapsevanem, märka seda ja võta midagi ette!

Tagasi tulles laste juurde, kes vähe vanemaid näevad, asenduvad vanemad vanemate sõpradega. Veab, kui need sõbrad on korralikud. Kui aga ei ole, tekibki kamp, kes igavusest asju lõhkuma hakkavad. Kui mõni lapsevanem öösiti töötab, on ideaalne kasutada seda "baasi" öisteks alkoholitarbimisteks. Hommikul on kõik läinud, kodu korras ja lapsevanem ei saa arugi, et midagi on toimunud.

Mõnes riigis on vanusepiirang, kui vana laps tohib üksinda kodus olla. See vanusepiirang on põhjusega. Nooremal lapsel on suurem võimalus minna hulkuma ja leida selliseid toredaid kriminaalseid sõpru või kasutavad muud kurjategijad neid ära. Mõnes riigis on vanusepiirang, kui vana laps tohib üksinda kooli minna. Ka põhjusega olenevalt riigi eripärast.

Kokkuvõtteks peaks lastevanematel olema ülevaade sellest, kus nende lapsed on, kes on laste sõbrad ja millega nad vabal ajal tegelevad. Vastasel korral võib juhtuda, et lapse tegude kohta saavad vanemad esimest korda infot alles politsei telefonikõnest. Siis aga on tihti liiga hilja.