Mingil ajal hakkasin taipama, et tal on vist külm. Laps on olnud üpris kõhna kehaehitusega sündimisest peale. Ise hakkasin kaalust juurde võtma ja olin selle üle rõõmus, kuna külmatunne vähenes.

Külmast tingituna hakksin paranoiliseks muutuma ja röökisin lausa toas, sest ei osanud midagi muud ette võtta. Ma millegipärast arvasin, et keskküttega korter on selline korter, mis on soe ja köetud ning mugav. Külmatunne tekitas vaesumise enesetunde ja koos sellega ka meeletut viha.

Õde soovitas osta elektriradiaatori. Ostsingi konvektori. Elektriga küttes oli ühetoalise, 39ruutmmetrise korteri kuu elektriarve 780 krooni. Pidasin seda ilmatu kõrgeks tasuks lisakütte eest. Lasin paigaldad kahetariifse voolumõõtja ja sõilmisin EE-ga vastava lepingu. Öise elektri tarbimise osakaal on olnud üle poole tarbitavast elektrikogusest ja sain oma voolumõõtja vahetusest tingitud väljaminekud tasa ühe aastaga.

Eksmees, kes on lapse isa, soovitas panna keskkütteradiaatori taha elutuppa isolatsioonimaterjali, et soojust ei läheks kaotsi ja see kiirgaks tuppa tagasi. Tegingi nii. Liimipüstoli abiga jäi see hõbedase pinnaga plastmaterjal seinale püsima.

Siis hakkasin vaatama, et aknast tuleb väga palju külma õhku. Ostsin rulood. Toa aknad on suured, pea kolm meetrit laiad. Tuba ise peaaegu 19 m2. Mulle hakkas tunduma, et sellise suurusega tuba on raske öösiti soojaks kütta. Jalad valutasid meeletult. Kleepisisn aknad kinni.

Mõne aasta jooksul olen muretsenud põrandatele hulga vaipu. Pidasin silmas seda, et neid oleks võimalik puhastada ja masinas pesta. Vannituppa sai kaks, kööki kolm, esikusse viis ja elutuppa juba kaheksa vaipa ostetud. Suur nõrkus on mul ka diivanipatjade vastu. Neid on kogunenud juba üle kümne.

Kõige suurem muudatus sai tehtud ühe uue magamiskoha valmistamisega esikusse. Esik on 6,5 ruutmeetrit suur ja 1,1 m laiune voodi mahtus sinna ära. Esik tuli kuidagi paremini soojustada, sest seal puudub küte. Sein on jahe, seina vastu, voodi äärde, paigutasin pambusest kokkuvolditava soojusti ja villased suured padjad. Kattemadratsiks panin villase teki, voodi alla ostsin voodikasti. Sai veel ka üks elektrikonvektor voodi jalutsisse murtesetud.

Hakkas ka tunduma, et metalluks on jahedavõitu. Kleepisin ukse sisepinnale karvase akrüülvaiba. Uksesilma kohale lõikasin augu. Kõik uksed said kardinad isolatsiooniks. Metalluksepiitade katteks kleepisin laeliistud, mis on vist tehtud penoplastist ja on mustrilise pinnaga. Uksepiida värvisin helelillaks, kardina kinnitamiseks selleks ajaks, kui uksest on vaja käia, meisterdasin valgete tuttidega paelast siduse.

Pean ütlema, et sisustustöö sai erilise hoo sisse, kui leidsin, et rokokoo stiil oleks lahe. Esiku seinte ülaserva tekitasin kitsa bordüüri piskeste mereteemliste pildikestega. Voodi kohale õmblesin pildi, mis on raami sees. Klaasitud pilte ei julgenud panna, sest need võivad kukkudes puruneda.
Esikus on palju parem uni. Vahel magan mina esikus ja laps toas, vahel on vastupidi.

Ma olen meisterdanud kunstlilledest seadeid nurkadesse ja seintele. Need on head soojus- ja heliisolatsiooniks. Igaks juhuks on mul olemas dekoratiivne elektrikamin, mida saab kasutada puhurina.

Kardinad kujunesid minu lemmikuteks. Kööki ostsin samuti ruloo. Olen õmmelnud kolmed erinevad kardinad kööki, et neid eri aastaaegadel saaks kasutada ja et oleks vaheldust. Tuppa õmblesin kolm kihti kardinaid ruloodele lisaks, nii rõduukse ette kui ka akende ette. Kõige sisemised kardina on põrandani, osa keskmistest on samuti põrandani ja rõduukse ees on kõik kardinad põrandani ulatuvad. Osa kardinaid said jätkud, õmblesin allserva raskemast materjalist ribad.

Eelmise aasta 20 miinuskraaadini langevad temperatuurid olid tugevaks motivatsiooniks toa soojustamisel ja esiku magamistoaks muutmisel. Köök on kasutatav teleritoana, paigutasin mugava tugitooli nii, et saaks kööki paigaldatud väikest lisateleviisorit vaadata. Sel aastal on miniatuurne õliradiaator köögis soojaseltsiks külmemate ilmade puhul.

Ma ei ole kalkuleerinud, kui suured summad on kulunud korteri soojustamiseks, hirm külma ilma ees on aga lõpuks taandumas. Vaatan huviga ilmateateid ja tean, et akendesse puhuv tuul toob jahedama õhu. Rõdu uksest sissepuhuva tuule kaitseks on mul rõduukse ja -akna ette pandud puitruloo. Rõdul on gaasisoojusti selleks puhuks, kui rõdule pesu kuivama pannes selg kipub külmetama. Rõdu ette olen kinnitanud nii puitruloo, kui kaks bambusrulood. Suvel 30kraadiste kuumade ilmadega oli mul stabiilne temperatuur nii toas kui kagusuunalisel rõdul. Üle 28 kraadi soojemaks ei läinud. Rõduserval olen kasvatanud lilli ja veidi püsitaimi. Teist aastat kasvab viinamari suures keraamilise potis ja toodab kaunikujulisi lehti päikese ja tuule kaitseks.

Ma ei ütle, et kõik mu tehtud tööd oleks parim lahendus tubade soojustamiseks, kuid midagi muud ma välja mõelda ei osanud või ei tahtnud. Minu kodu on minu hobi. Saab igasugu huvitavat tööd teha ja oma aega meeldivalt sisustada. Olen umbes kolm korda õnnelikum järjekordsele talvele vastu minnes.