Number üks asi on immuunsus. Kui toituda korralikult, liikuda piisavalt värskes õhus, riietuda vastavalt olukorrale ja vajadusele, eks siis organism on ka piisavalt tugev, et igasuguste batsillidega võidelda.

Eks stress, väsimus ja ülepinge kõik soodustavad haigeks jäämist. Praeguses olukorras ei ole imestada, kui paljud inimesed töötavad viimasel piiril enne kokku kukkumist, sest elada on vaja, aga töö eest saab vaid sandikopikat.

Kuid võimalikult palju tuleks toituda tervislikult ja korrapäraselt. Ma ei pea silmas ,et ainult punkte lugeda ja hamburgerid ja muud head asjad on halvad. Tuleb osata kuulata oma organismi, küll ta annab teada, mida tal vaja parasjagu on. Juhul, kui sulle tundub, et su organism su siiski alati rämpstoitu sööma juhatab, siis ta ilmselt valetab sulle. Siis on vaja kasutusele võtta kaine mõistus. Piisavas koguses vitamiine ja värsket toitu ning asi on korras.

Teiseks tuleks ikka värskes õhus ka liikuda. On suhteliselt tõenäoline, et inimene on haigustele kerge saaks, kui kogu ta värskes õhus viibimine piirdub majast autosse ja sealt tagasi tulemisega. Võta aega ja jaluta mõnuga, kohe tunned kuidas tervis tuleb. Kuigi hea mõte pole ilmselt minna kuhugi tiheda liiklusega magistraali äärde jalutama. Samuti ei anna täit tulemust mööda kaubanduskeskusi jalutamine, kuigi liikumine on seegi.

Lisaks ei tasu ennast välja minnes väga sisse pakkida. Kui käies nahk märjaks läheb, siis kaugel see külmetus polegi. Tuleb leida parajad riided vastavalt olukorrale. Samas ei ole ka kuigi mõistlik käia jopega, mille ülemine kaelus hakkab keset rinda ja alumine äär lõppeb enne naba. Selliseid asju on suisa valus vaadata. Kui siis aastaid hiljem neerud valutavad, pole ka ime.

Olen täheldanud,et mõnel inimesel on kohe võime ennast haigeks mõelda. Enne külmetuse "hankimist" on juba nädal vähemalt jutt, et vist hakkab midagi tulema, peaaegu on nagu halb olla jne. Kui hoida sellised mõtted eemal ja mitte ennast väetiks mõelda, küll need haigused ka mööda lähevad.

Ehk oleks tõesti aeg ennast kätte võtta ja näiteks end karastama hakata - hommikune külm dušš mõjub hästi. Kui riik on võtnud ilmselgelt suuna, et kui muuta haiguslehel olemise tingimusi töötaja jaoks suisa katastroofiks, siis inimesed ei ole nii palju haiged, siis mõne puhul võib see tabada naelapea pihta, aga kindlasti on ka neid, kes lükkavad nüüd arstil käiku edasi ja hiljem palju hullema tervisekahjustuse sellega endale tekitavad.

Kui aga juhtubki nii, et hakkab enesetunne külmetusele viitama, siis pits pipraviina ja teki alla magama ja polegi vaja rohkem keemiat endale sisse süüa.

Kui ringi vaadata, siis on inimesed uskumatult tihti haiged ja vaevlevad igasuguste tervisehädade küüsis. Kindlasti on nende hulgas siis ka nn simulante, kes ennast ise haigeks mõtlevad, sest tänapäeval ei kehti meil enam loodusseadus, et tugevam jääb ellu ja väetimad surevad. Kõige parem arst meie tervisele oleme meie ise, tuleb kohelda oma keha kui templit, mitte kui puukuuri.