Mõne inimese arvates tähendab laenamine kingituse saamist. Kui kellelegi laenad kasvõi mõne euro, siis võid kindel olla, et see inimene ei taha oma nägu sulle pikka aega näidata. Seega - laena mõnele tüütule inimesele natukene raha ja saad temast tükiks ajaks lahti. Laenu tagasi saamine on muidugi raske.

Mina näiteks laenasin mõne aasta eest oma vennale 500 Eesti krooni ning panime alguses paika isegi laenu tagasi maksmise tähtajad osade kaupa. Küll oli ikka jube ja keeruline see oma raha tagasi saamine. Pidin olema nagu mingi kerjus, kes palub almust. Iga kord, kui taas raha küsisin, siis öeldi lihtsalt uhkelt, et kui raha pole, siis pole ju võimalik võlga maksta.

Kulus paar aastat enne kui lõpuks eurodes oma kroonides võlgu antud raha tagasi sain ja siis olin ka suur "kurjategija", et julgesin pidevalt "pinda käia", et oma raha tagasi saada. Olime kaua aega sõjajalal ja praegugi meil häid suhteid pole. Näiteks kui mul on kartulisaak vahel parem ja saan ka vennale anda, siis öeldakse koti kartulite eest lihtsalt "tänks" ehk tänud, aga kui mul on vaja abi kartulite maha panemisel, siis küsitakse raha ja kui ütled et see on ikka selle eest vastutasuks, et kartuleid andsin tasuta tänusõnade eest, siis on nägu pikk ja vingus ning riid majas.

Kaupluse juures on pidevalt raha "pommijad", kes tahavad õlleraha saada. Mõnele olen laenanud ka, sest esimesel võimalusel ikka makstakse võlg tagasi. Leidub muidugi ka neid, kes ei taha võlga tagasi maksta ja sellistega tegemist lihtsalt ei tee. Minul pole kombeks võlga võtta, sest võlg on võõra oma ja vajab tagasi maksmist.

Kui keegi tahab mõnest tülikast sõbrast või sugulasest lahti saada, siis laenake talle raha ja see aitab kohe suhteid sassi ajada. Võla tagasi saamine on suur probleem, mis toob endaga kaasa sõja.