Kõrgharitud mehi on Eestis vähe ja nende hulgas ei ole hetkel kedagi, kes tahaks minu mees olla. Samal ajal on aga mõned hariduseta austajad, kes muidu on toredad inimesed. Mida peaksin küll tegema?

Mul on magistrikraad ja olen leidnud oma erialale vastava töö. Mõtlen isegi edasiõppimisele kuni doktorikraadini välja. Tunduks kuidagi pentsik, kui mu kõrval oleks mees, kel pole põhiharidustki. Kuid just sellise haridusetasemega potentsiaalseid austajaid mu elus leidub ja kui haridus välja jätta, ei tundu neil muidu nagu midagi viga olevat.

Kui statistiliselt vaadata, ei ole võimalik, et kõik kõrgharidusega naised saavad endale kõrgharidusega mehe, sest neid mehi ei ole nii palju. Jääb valida üksindus või madalama haridustasemega mees.

Nii püüavad naised leida meest väljaspool Eestit ja samal ajal jäävad hariduseta Eesti mehed hoopis ilma naiseta. See ei tundu üldse õige. Nii palju kui olen näinud, tekitab hariduslõhe lõhesid ka perekonnas.

Rumal, aga rikas
Mu sõbranna hakkas koos elama rikka hariduseta mehega. Kuni ta ise veel ülikoolis ei käinud, suhe toimis. Mingil hetkel hakkas teda aga häirima, et neil ei ole mehe kitsa silmaringi tõttu millestki rääkida. Lõpuks ei aidanud ka rikkus ja suhe läks lõhki. Siiani säriseb nende vahel kerge füüsiline tõmme, neil on ühine laps ja puha, kuid kooselust ei tuleks enam kunagi midagi välja.

Mees peaks olema suhtes juhtiv pool. Kuid raske on usaldada ja lasta otsustada teisel, kui sina oled see, kes näeb suuremat pilti, suudab asju paremini analüüsida ja on hariduselt, mõtlemisvõimelt teisest üle.

Erinev haridustase mõjub pisut sarnasel kui suur vanusevahe: teemad, millest rääkida, on piiratud, ollakse päris erinevatest maailmadest ja ühisosa on väiksem.

Ehkki praktilised mehed, kes palju ei mõtlegi, mõjuvad ühest küljest väga mehisena ja füüsiline tõmme nende suhtes võib olla tugev, on elu näidanud, et paljalt seksile rajatud suhe ei kesta kaua. 

Sellise macho-mehega oleks tore olla koos mõnda aega. Praktiliste oskustega, võibolla isegi jõukas mees on oma lihtsuses omamoodi võluv, kuid see võimaldab lühiajalist kutsikaarmastust. Kui armastada kutsikaid, sest nad on väiksed, armsad ja pehmed, siis kaob huvi, kui kutsikas suureks kasvab. On suur vahe, kas me armastame inimest, sest ta on lihtsalt nunnu või sellepärast, et on ta meie hingesugulane.

Sama lugu on, kui mees ihaldab naist ta välimuse pärast. Seetõttu võivad ka ilusad tüdrukud olla just need, keda sagedamini maha jäetakse. Väline tõmme lihtsalt ammendub.

Ei tahaks hiljem kahetseda
Kuidas ikkagi teha neist otsuseid? Kuidas see väljapoole paistab, on üks asi. Inimeste arvamus polegi ehk nii oluline. Ehkki kooliharidus ei ole elus esmatähtis, võin ühel hetkel kahetseda, kui hariduseta mehe valin. Pigem valiksin 10-15 aastat noorema mehe, kel on haridus olemas, ehkki ka vanusevahel on omad ohud.

Võibolla tundun ma nagu laisk ja rahutu siga, kel on kärss kärnas ja maa küluanud, kuid ei tahaks teha mõtlematut otsust, mida kahetsen. Ehk tasub rahulikult oodata, kuni ilmub mees, kelle puhul kõhklusi pole. Kas ta tuleb või mitte, see on ilmselt juba saatuse või õnne küsimus.